Tuzla'daki fabrika yangını kontrol altına alındı
Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde çıkan yangın kimyasal madde depolarına söndürüldü. 7 kişi dumandan etkilediği için hastaneye kaldırılırken bir tankın patlaması sonucu 2 itfaiye personeli yaralandı.
Ferhat Yaşar
DUVAR - İstanbul’un Tuzla ilçesinde bir deri fabrikasında patlamaların ardından çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangın sabah saat 11.30'da bir patlama sonucunda başladı. Sanayi Bölgesi'nde teknisyen olan Emin Atalar, "Canlı alev 70 metreye yükseldi, ondan sonrası dumandı. Maalesef bir fabrika yandı ama ciddi bir badire atlatıldı. Bu öyle bir şey ki, ısındıkça hızlı akışkanlık kazanıyor. Havadan yangına müdahale etmek için geldiler ancak yangının yüksekliği nedeniyle iki sorti yaptılar bir daha da gelemediler" dedi.
Yangın kontrol altına alındı ancak dumanlar yükselmeye devam ediyor. Yangının çıktığı fabrikaya 500 metreden fazla yaklaşılmıyor. Çıkan dumanlar geniz yakıyor.
Polisler fabrikanın etrafında güvenlik çemberi kurarak, fabrikanın yanında geçen yollar kapattı. Araçlar Konaşlı Mahallesi'nin ara sokaklarında geçiyor.
Yangının çıktığı bölgeye çok yakın oturan vatandaşlar, çıkan zehirli dumanlar nedeniyle tedirgin. Yangın Konaşlı Mahallesi'ne 200 metre mesafedeki fabrikadan çıktı. Konaşlı Mahallesi'nde yaşayan mahalle sakinleri, "Bu dumanlar kontrol altına alınmazsa biz zehirleneceğiz, nefes alamıyoruz burada. Gözlerimiz ve boğazımız yanıyor. İlerde etkisinin nasıl olacağını bilemiyoruz."
'İTFAİYE ZAMANINDA MÜDAHALE ETMEDİ'
Yangının çıktığı fabrikanın karşısında oturan Ömer Sevinçtekin isimli bir vatandaş, itfaiye ekiplerinin çok geç geldiğini söylüyor. Sevinçtekin, "40 dakika boyunca bina alevler içinde yanıyordu ama kimse müdahale etmedi. Eğer ilk çıktığında 10 ila 15 dakika içinde itfaiye müdahale etseydi böyle olmayacaktı. İtfaiye buraya çok yakın bir mesafede. 10 dakikalık yol. Artık bu zehri alıyoruz. Sabahtan beri boğazım yanıyor. Dumandan dolayı çocuklar öksürmeye başladı. Burada yaşayan herkes bu zehirli havayı soludu. Şimdi belli olmaz ama ilerde nasıl bir hastalığın sonucu olur bilemiyoruz" dedi.
'SIVI HALDE OLAN YANGININ ÖNÜ TOPRAKLA KESİLDİ'
Kendisinin deri sanayisinde bir teknisyen olduğunu söyleyen Emin Atalar isimli bir vatandaş, yanan maddenin polyester olduğunu söylüyor. Yangının çıkma nedeninin kızgın yağ kazanındaki sızıntıdan kaynaklandığını söyleyen Atalar, " İlk yangın çatlaklardaki sızıntıdan kaynaklanıyor. Personel ilk müdahaleyi yapıyor ancak yaralanıyor. Tabi yangın sıvı halde olunca daha şiddetli oluyor ve yanındaki tanklara ulaşınca tank metrelerce havaya fırlıyor ve itfaiye aracının üzerine düşüyor" dedi.
70 METREYE YÜKSELEN ALEVLER...
Fabrika'da yaklaşık 50 kişinin çalıştığını söyleyen Atalar, o anları şu sözlerle anlatıyor, "Allahtan yan tarafa yayılmadı. Sıvı olduğu için burada kıyamet yaşanırdı. Kimse müdahale edemezdi. Bütün fabrikaların yanışını izlerdik. Zaten sıvı halde olan ateşin önünü kesmek için toprakla önü kapatılıyor. Yangın başlayınca akmaya başladı. Yanan fabrikanın yanında tehlikeli maddeler var. Kimya depoları var. Onlara sıçramadı. Canlı alev 70 metreye yükseldi, ondan sonrası dumandı. Maalesef bir fabrika yandı ama ciddi bir badire atlatıldı. Bu öyle bir şey ki, ısındıkça hızlı akışkanlık kazanıyor. Havadan yangına müdahale etmek için geldiler ancak yangının yüksekliği nedeniyle iki sorti yaptılar bir daha da gelemediler. Envai çeşit solvent olduğu için geniz yakıcı bir kokusu var. Şimdi bu koku yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığı bir sanayiye doğru gidiyor. Arka tarafta onlarca yerleşim yeri şuan bu duman ve kokunun etkisi altında. Yangın ilk çıktığında biz bile kendi fabrikamızda çalışamadık. Solunum sıkıntısı nedeniyle çalışmayı bıraktık."
İKİ İTFAİYE PERSONELİ YARALANDI
Yangınla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, "Yangın kontrol altında şu anda soğutma çalışmaları yapılıyor" dedi.
Yangın sırasında fabrikadaki bir tank patladığını, bazı parçalardan dolayı 2 itfaiye personelinin yaralandığını anlatan Karahan, "Durumu hafif olan bir itfaiye erine olay yerinde müdahale edildi. Diğeri hastaneye kaldırıldı" diye konuştu.
Olay yerinde incelemelerde bulunan Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, yangının ilk önce bir makinede çıktığını söyledi. Yazıcı, "Fabrikanın kendi müdahaleleri sonucu önlenemiyor ve kısa süre sonra Tuzla ve çevre itfaiyelerle müdahale ediliyor. Petrokimya sektöründe çalışan ve yanıcı hammaddeye sahip. Bunun tutuşmasıyla yangın depolara sıçrıyor" ifadelerini kullandı.
Çalışanların tamamının acilen tahliye edildiğini anlatan Yazıcı, "Şu anda yangın kontrol altında. Şu anda kontrollü bir yangın ve onların yanmasıyla birlikte bitmesi bekleniyor, tüm müdahaleler yapıldı. Çevrede tedbirler alındı. Yaralı ve can kaybının olmaması sevindirici" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Bölge Müdür Yardımcısı Salih Karataş da yangının kimyasal depolara ulaşmasının engellendiğini söyledi.
Karataş, "Arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre bir arkadaşımız hafif şekilde yaralandı. Diğer arkadaşımızda ise çarpmanın etkisiyle bir travma söz konusu olmuş. Takibini arkadaşlarımız sürdürüyorlar. Tıbbi müdahaleler sürüyor, arkadaşımızın bilinci açık" bilgilerini verdi.