Hazine malı müteahhide verildi
Fikirtepe'de mahallelilere ait 300 metrekarelik alan hazine mülkiyetine devredildi. Ancak daha sonra müteahhit bu alan için yapı kayıt belgesi aldı. Fikirtepeliler konuyu mahkemeye taşıyarak kaçak yapının acilen yıkılmasını istiyor.
DUVAR - İstanbul'un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe mahallesinde müteahhitler arsaları topladı. Yeşil alan olacak yerler ise hazine mülkiyetine devredildi. Ancak hazineye devredilen 300 metrekarelik alanın içerisinde Baysaş İnşaat, satış ofisi kurdu. Satış ofisi yapılan yer imar barışından yararlanarak Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan yapı kayıt belgesi aldı. Mahalleli ise bu ana kadar yapı kayıt belgesi için bakanlığa birçok kez başvuru yaptığını ancak kendilerine hiçbir şekilde yanıt verilmediğini söyleyerek konuyu mahkemeye taşıdı. Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm davalarına bakan avukat Hürriyet Azak yaşanan süreci 'hukuksuz' olarak yorumladı.
MAHKEME BAKANLIKTAN YAZI İSTEDİ
Fikirtepe Dumlupınar'da Çevre Şehircilik Bakanlığı imar planına göre birçok arsayı birleştirdi. Mahalleliye ait arsaların bir bölümü bedel ödenmeden maliye hazinesine tapulandı. Tapulanan alanlar için kreş, yeşil alan gibi projeler yapılması planlanıyor. Kentsel dönüşümde bulunan Dumlupınar Barış sokaktaki 300 metrekarelik bir alan da hazine mülkiyetine devredildi. Müteahhit, söz konusu alan için 57 bin lira vererek yapı kayıt belgesi aldı.
Mahalleli bu duruma tepki göstererek konuyu mahkemeye taşıdı. İnşaat yapılan alanın içerisinde kreş yapılacağını belirten mahalleliler buranın yıkılması gerektiğini ancak bu karara uyulmadığını söyledi. İstanbul Anadolu 60'ncı Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne mahalledeki alan için yapılan başvuruları, belge ve projeleri istedi.
'FİKİRTEPE'DE KİMSEYE YAPI KAYIT BELGESİ VERİLMEDİ'
Mahallelinin avukatlarından Hürriyet Azak, birçok kez Çevre Şehircilik Bakanlığı'na yapı kayıt belgesi için başvuru yaptıklarını söyleyerek Fikirtepe'de hiç kimseye yapı kayıt belgesi verilmediğini söyledi. Azak şunları söyledi: "O alan vatandaşın tapulu malıydı. Daha sonra burası maliye hazinesine verildi. Maliye hazinesi de müteahhide vererek yapı kayıt belgesi verdi. Fakat biz yapı kayıt belgesi istediğimizde kimse bize yapı kayıt belgesi vermedi. Fikirtepe'de zaten yapı kayıt belgesi verilmiyor. Ofisin yapıldığı yerin şu an yıkılması gerekiyordu. Yapılan binaların kat mülkiyeti yapıldı, iskanlar alındı. Artık oturum başladı. Ofisin de işi bitmiş oldu. Eski malikler bu bölgeyi hep gündemde tuttu. Fakat çevre şehircilik, maliklere hiç cevap vermedi. Vatandaşlar da en son konuyu mahkemeye taşıdı."
Bu yönde çok sayıda dava açtıklarını belirten Azak şöyle devam etti: "Buranın ilk başta malikler adına müşterek olarak kullanılması gerekiyordu. Vatandaştan alıp hazineye devredilemez. Devredilse bile parası verilir. Ancak vatandaşa paraları bile ödenmedi. Orası vatandaşın olmalıydı ya da maliye kamulaştırma yaparak orayı vatandaştan almalıydı. Eğer burası maliye adınaysa müteahhide nasıl veriliyor? Fikirtepe'de oturulacak bir bank bile yok. Yeşil alan yok. Vatandaşa yapı kayıt belgesi verilmezken bu insanlara nasıl veriliyor? Fikirtepe'de vatandaşın arsalarının rantsal dönüşüme kurban edilmesine ve bu uygulamalara son verilmesini talep ediyoruz."
BAYSAŞ İNŞAAT: DEVREDECEĞİZ
Konuyla ilgili aradığımız Baysaş İnşaat, burayı kullanmaya şimdilik devam edeceklerini söyleyerek, "57 bin lirayı Çevre Şehircilik Bakanlığı'na yatırdık. Burayı kullanmaya şimdilik devam edeceğiz. İşimiz bittikten sonra buranın ne olacağına ilişkin bakanlık karar verecek. Burayı ne kadar süre kullanacağımıza ilişkin bir süre belirlenmedi. Ama işimiz biter bitmez devredeceğiz" dedi.
Yapı kayıt belgesi nedir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara gerekli şartların yerine getirilmesi halinde imar mevzuatına aykırı inşa edilen yapıların kayıt altına alınması için verilen bir belge.