Otizmli çocukların ailelerine valilik izin vermedi

Otizm konusundaki sorunları anlatmak üzere Güvenpark’ta basın açıklaması yapmak isteyen ailelere Ankara Valiliği tarafından izin verilmedi. Bunun üzerine CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık aileleri Meclis'e davet etti. Burada açıklama yapan aileler, "Biz kimseden ayrımcılık beklemiyoruz. Biz de sizden biriyiz, hakkımızı istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Aksaray’da 42’si özel eğitim öğrencisi olmak üzere toplam 334 öğrencinin eğitim gördüğü Mehmetçik İlkokulu’nda, otizmli bireylerin çocuklara zarar verdiğini iddia eden öğrenci velilerinin özel eğitim sınıfının kapatılması için okul önünde eylem başlatmasıyla gündeme gelen otizmli bireylerin ailelerinin seslerini duyurma girişimi Ankara'da valiliğe takıldı. Güvenpark'ta açıklama yapılmasına valilik izin vermeyince CHP Milletvekili Çetin Arık aileleri Meclis'e davet etti.

Meclis'te konuşan Çetin Arık, “Anayasal hakları olan eğitim ve yaşam hakkından bahsedeceklerdi. Ancak izin verilmedi. Ben de milletin vekili olarak Meclis’e davet etim. Komisyon olarak Aksaray’a gittik, orada aileler ayrıştırılmıştı. “Aileler, 'otizmli öğrencilerin okuldan gönderilmesinin' muhtarın seçim vaadi olduğunu söylüyor. Muhtar ailelere 'sizin çocuğunuz mutlu olsun diye mahallenin çocukları mı mutsuz olsun' diyor" dedi.

'MUHTARA DA KAYYIM ATANSIN'

Komisyon üyelerinin çağırdığı muhtarın valinin talimatına rağmen komisyon huzuruna çıkmadığına dikkat çeken Arık, "Buradan İçişleri Bakanına sesleniyorum; "Her yere kayyım atıyorsunuz, muhtara da kayyım atansin. Ayrımcılık ve nefret suçu işleyen muhtarın derhal görevden alınması gerekiyor” diye konuştu. Bu çocukların tek ilacının eğitim olduğuna dikkat çeken Arık, Anayasal hak olan eğitim hakkından otizmli çocukların mahrum bırakılamayacağını  söyledi.

'BİR BUÇUK MİLYON OTİZMDEN ETKİLENİYOR'

Türkiye'de bir buçuk milyon dünyada 120 milyon insanın otizmde etkilendiğini belirten Otizm Federasyon Başkanı Veysel Şahin de, "Bizler biz dağının görünen kısmıyız. Bir 30 sene sonra bizler öldükten sonra bu çocuklara ne olacak. Biz kimseden ayrımcılık beklemiyoruz. Biz de sizden biriyiz, hakkımızı istiyoruz" diye konuştu

'OTİZM YAŞAM MERKEZİ KURULSUN'

Otizmli bir çocuk annesi Saliha Şenyüz, "Biz anneyiz. Çocuklarımızın eğitim ve yaşam hakkı ellerinden alınmasın. Sosyal politikalar yapılsın. Benim çocuğum ata da binsin, yüzsün de...  Hepimiz vergi ödüyoruz; otizm yaşam merkezleri açılsın. Otizmli aileleri herkes görsün, içimiz yanıyor" ifadelerini kullandı..

'ÇOCUĞUMLA AYNI ANDA CANIMI ALSIN ALLAH'

Bedensel engelli kızı olan Şermin Atalay ise, "bizi görün" artık diye feryat ederek şöyle konuştu: "Benim çocuğum benden sonra ne olacak diye düşünüyorum. Tek duam çocuğumla aynı anda canımı alsın Allah. Çünkü devletimiz çocukların bakımı konusunda yetersiz. Bize sahip çıksınlar."

'BİZ PARA İSTEMİYORUZ, EĞİTİM İSTİYORUZ'

Asperger Sendorumu çocuğu olduğunu ifade eden Kevser Azlıçiçek ise, "Biz para istemiyoruz; yaşam hakkı, eğitim ve sağlık istiyoruz. 'Benim çocuğum olsaydı ne yapardık' diye sorun kendinize. Her gün ayrıştırma, ötekileştirmeye uğrayan otizmli çocuklar hırçınlaştığında bunu yaptı şunu yaptı diyorlar. Geçen hafta 12 yaşında iki çocuk okul idaresinin yönlendirmesiyle çocuk şubede ifade verdi. Artık bizi duyun, biz de sizden biriyiz" dedi.