Bir gecede kurumu kapattılar, öğretmenlere haber vermediler

İstanbul’da faaliyet yürüten özel bir eğitim kurumu kepenk kapatınca hem kuruma kayıt yapan öğrenciler ve velileri hem de eğitmenler ortada kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul’da faaliyet yürüten Boran Eğitim Kurumları faaliyetlerine son verdi. 7 Kasım sabahı çalıştıkları kuruma gelen öğrenci ve eğitmenler, kapalı buldukları kurumun yine kapı kilidinin değiştirildiğini fark etti. Kurum sahibine ulaşmaya çalışan öğrenciler ve eğitmenler hiçbir muhatap bulamadı. Maaşları ödenmemiş olan kurum eğitimcileri ve personelleri, 10 Kasım’da ise sigorta çıkışlarının yapıldığını fark etti.

'ÖĞRENCİLERE 2 AY KİTAP VERİLMEDİĞİNİ VELİLERDEN ÖĞRENDİM'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Kavram Eğitim Kurumları ile yapılan franchise (isim hakkı) anlaşması 9 Eylül’de bitmesine rağmen öğrenci kaydı ve personel alımı yapmaya devam ettiği belirtilen kurum kapanmadan kısa süre önce maaşı ödenmeden işten çıkarılan eğitmenlerden biri olan Gülten Ant, 24 Eylül tarihinde eğitim danışmanı olarak kurumda işe başladığını belirtti. İşe girerken maaşının ne zaman verileceğine dair kendisine bir şey söylenmediğini anlatan Ant, “İşe başladıktan sonra işim gereği velilerle görüştüm. Velilerle görüştüğüm zaman kurumda birçok sorun olduğunu görmeye başladım. Örneğin öğrencilere 2 ay boyunca kitapların verilmediğini öğrendim” dedi.

ANLAŞMA 9 EYLÜL'DE BİTMİŞ 

İşe girdikten hemen sonra iki öğretmenin maaşları ödenmediği gerekçesiyle işten çıktığını ifade eden Ant, öğretmenlerin işten çıkmasının ardından öğrencilerin bir internet sitesine geç gelen kitaplar, aksayan dersler ve öğretmenlerin sürekli değişmesiyle ilgili şikayetlerini yazdığını, bu şikayetleri gören Kavram Eğitim Kurumları yetkililerinin ‘Boran Eğitim Kurumları ile yapılan franchise anlaşması 9 Eylül 2019’da sonlandırıldı’ açıklamasında bulunduğunu kaydetti.

Ancak bu durumdan kendisi dahil hiç kimsenin haberi olmadığını belirten Ant, durumun veliler, öğrenciler ve öğretmenler tarafından duyulmasıyla yönetimin açıklama yapmak zorunda kaldığını kaydetti. Ant, “Yöneticiler, ‘Biz artık isim değişikliğine gidiyoruz. Kavram ile bazı sorunlar yaşıyoruz. Artık artı form ismiyle yolumuza devam edeceğiz’ dediler. Bunu duyan öğrenciler ve veliler toplu olarak kayıtlarını sildirdiler. Bu kayıt sildirme furyasını engellemek için bir isim lansmanı düzenlendi. Öğretmenler maaşları ödenmediği için lansmana girmeme kararı aldı. Öğretmenler bu süreçte yalnızca öğrencilerin hatırı için derslere giriyordu çünkü hiçbir öğretmenin maaşları ödenmiyordu” dedi.

‘PERFORMANSINI BEĞENMEDİK GÖNDERDİK DERİZ’

Ücretlerinin ödenmemesi üzerine kurumun finans müdürü ile görüştüğünü belirten Ant, sonrasında yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Müdür, maaşların ödeneceği konusundan öğretmenleri ikna etmeye çalıştı. Ama başaramadı. Ondan sonra şube müdür gelip bana ‘Sen beni ezerek finans müdürüyle görüşemezsin’ diyerek tehditler savurdu. Ardından hakaret ederek işten kovdu. Maaşımın ödenmesini istediğimde ‘Ben senin paranı asla ödemeyeceğim, hukuksal yola da başvurursan gider, biz seni sadece 2 aylık deneme süresi için almıştık, 2 ay sonunda performansını beğenmedik gönderdik deriz, hiçbir şey talep edemezsin’ dedi.”

'AVUKAT TUTMAYA PARAM YOK'

Kurumda çalıştığı süre zarfında yol ve yemek ihtiyaçlarını kendi cebinden karşılamasına rağmen mağdur edildiğini dile getiren Ant, çok sayıda personelin kendisi gibi mağdur durumda olduğunu kaydetti.

Yaşadıklarından sonra hukuki süreç başlatmak istediğini, ancak imkansızlıklardan kaynaklı başlatamadığını söyleyen Ant, “Haklarımı hangi platformda veya hangi kurumda alacağımı bilmiyorum. Hukuksal olarak da başvurmak istiyorum ama söylediğim gibi ben bir çalışanım ama ödeme yapılmadığı için cebimdeki bütün parayı harcadığımdan dolayı bir avukat tutmaya param yok. Şu an için ne yapabileceğimi bilmiyorum” diyerek yardım talebinde bulundu.