Evi basıldı, darp edildi, kaymakam sürgün talimatı verdi
Ünye İlçe Tarım Müdürlüğü’nde bir yıl önce çalışan Mehtap Topbaş ailesi ile birlikte darp edildi, mobbinge maruz kaldı. Yaşadığı olaydan sonra Ankara'ya tayinini istemesine rağmen Topbaş, Ankara'dan kilometrelerce uzak başka bir ilçeye sürgün edildi. Kızlarıyla birlikte darp edilen Topbaş ailesi, kızlarının neden böyle bir yere sürgün edildiklerine anlam vermezken sürgün hikayesinin altından başka bir gerçek olduğu ortaya çıktı. Ünye Kaymakamlığı, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne Topbaş için şu talimatı vermiş: "İkametine günlük gidiş ve geliş imkanı bulunmayan başka bir ile atanmasının yapılmasını..."
DUVAR - Ordu’ya bağlı Ünye İlçe Tarım Müdürlüğü’nde çalıştığı sırada kurum müdürünün mobbingine maruz kalması nedeniyle tayinini isteyen Mehtap Topbaş'la ilgili ilçe kaymakamının sürgün talimatı verdiği ortaya çıktı. Bir yıl önce ailesi ile birlikte darp edilen Topbaş, yaşadıklarından sonra Ankara'ya tayinini istemiş ancak bu isteği gerçekleştirilmemişti. Ünye Kaymakamlığı, Topbaş'ın bağlı olduğu Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne, Topbaş'ın sürgün edilmesi için yazı gönderdi. Kaymakamlık, gönderdiği yazıda, “Adı geçenin (Mehtap Topbaş) Ünye ilçemizdeki ikametine günlük gidiş ve geliş imkanı bulunmayan başka bir ile atanmasının yapılmasını” istedi.
'GİDİŞ GELİŞ YAPAMAYACAĞI BİR İLE ATAMA YAPILSIN' TALİMATI
Ünye İlçe Tarım Müdürlüğü’nde bir yıl önce Ziraat Mühendisi olarak çalışan Mehtap Toptaş eskiden birlikte çalıştığı Çaybaşı İlçe Tarım Müdürü Ahmet Sarıkoca ve ailesinin saldırısına uğradı. İddiaya göre aynı apartmanda oturduğu eski çalışanın evini basan Çaybaşı İlçe Tarım Müdürü Ahmet Sarıkoca, Ünye İlçe Tarım Müdürlüğü’ne geçememesinin sebebi olarak gördüğü Mehtap Toptaş ve ailesini darp etti.
Topbaş da yaşanan bu olaydan sonra Ankara'ya tayin istedi ancak bu isteği yerine getirilmeyerek Ankara'ya kilometrelerce uzak başka bir yere sürgün edildi. Olayın ardından bir yıl geçtikten sonra Ünye İlçe Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney'in imzasıyla Ordu İl Tarım Müdürlüğü'ne gönderilen talimat yazısı ortaya çıktı. Kaymakamlık, Topbaş'ın sürgün edilmesi için tanık ifadelerini gerekçe gösterek, “Mesnetsiz ve yersiz şikayetleri ile kendisine yaşam tarzı oluşturduğu” ifadelerini kullandı. Ayrıca kaymakamlık, Topbaş'ın buradan sürgün edilmesi için daha önceki dilekçesinde verdiği tayin talebinin gerçekleştirilmesini, bu isteğin gerçekleşmemesi durumda ise, “İlçeye gidiş ve geliş imkanı bulunmayan başka bir ile atanmasının yapılmasını” istedi.
Aynı aileden 3 kişiyi 'müdür olamadım' diye darp etti!
KAYMAKAMLIĞIN TALEBİ GERÇEKLEŞTİ
Olaydan aylar sonra kaymakamlığın bu talebi gerçekleştirildi. Topbaş'ın Ankara'ya tayin isteği karşılanmayarak Ankara'nın başka bir ilçesine sürgün edildi. Topbaş ise ilçede süren mahkemeler nedeniyle sık sık eski yaşadığı yere gitmek zorunda kalıyor. Darp edilmeden önce bankadan kredi çekerek ilçede ev alan Topbaş'ın buradaki hayatı ise yarım kaldı. Topbaş yeni aldığı evinde yaşayamadan, tayin isteği yerine getirilmeyerek kaymakamlığın verdiği talimat doğrultusunda Ünye'ye çok uzak başka bir şehire yerleşmek zorunda kaldı.
ANNE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA BAŞVURDU
Kızı ve eşiyle birlikte yaşanan olayda Ünye'de bir yıl önce darp edilen Güzide Topbaş, kızının uğradığı mobbing, darp ve 'talimatlı sürgün' nedeniyle İçişleri Bakanlığı'na başvurdu bulundu. Anne Topbaş'ın yaptığı başvuruda, “Kızımın kadın cinayetine gitmediğine, sakat kalmadığına şükrettim” dedi. Topbaş, kızının yaşam tarzına karışanlara, kendilerini darp edenlere ve haklarında 'yalancı şahitlik' yapanların cezalandırılmasını istedi.
MAHKEMEDEN KARAR: PARA CEZASI
Topbaş ailesinin darp edilmesiyle ilgili yaşanan olayda mahkeme de geçtiğimiz aylarda kararını verdi. Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi, Sarıkoca'nın (Çaybaşı eski İlçe Tarım Müdürü) kasten yaralama suçu işlediğinin sabit olduğuna karar vererek 2 bin lira para cezası verdi. Mahkeme Sarıkoca'ya verdiği hapis cezası için de hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.