Salda Gölü’nü korumak için dernekleştiler: 'Salda bizim'

Türkiye'nin Maldivleri olarak adlandırılan Salda Gölü'nde yapılaşmanın önünü açan Millet Bahçesi projesinin iptali için WhatsApp grubuyla başlayan dayanışma, dernek çatısı altında birleşti. Bölge halkı, “Salda Gölüme Dokunma Platformu’ adı altında dernekleşti. Bireysel başlayan çevre mücadelesinin zamanla kitleselleştiğine dikkat çeken dernek başkanı Gazi Osman Şakar, “Salda bizim. Mücadelemiz devam edecek. 15 Aralık’ta projenin iptali için yeniden açıklama yapacağız. Tüm çevrecilerin desteğini bekliyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Burdur'un Yeşilova ilçesindeki turkuaz renkli suyu ve beyaz sahiliyle Türkiye'nin Maldivleri olarak adlandırılan Salda Gölü'nde yapılaşmanın önünü açan Millet Bahçesi projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilmeye hazırlanılıyor. Bölge halkı, 31 Temmuz'da TOKİ tarafından ihalesi gerçekleştirilen millet bahçesinin durdurulması için yaklaşık 7 aydır mücadele veriyor. Son olarak, Yeşilova sakinleri Aysel Alp, Meral Türkoğlu, Osman Altınışık, Özdemir Korkmaz ve Gazi Osman Şakar tarafından projenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan dava, Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Bölge halkı, kararı Danıştay'da temyiz etti.

HUKUK MÜCADELESİ İLE BAŞLADI, DERNEKLEŞTİLER

Gazi Osman Şakar

Salda Gölü’nün yapılaşmaya açılmaması, doğal yaşamın bölgede korunması adına hukuk alanı dışında da mücadele veren bölge halkı, “Salda Gölüme Dokunma Platformu’ adı altında dernekleşti. Dernek Başkanı Gazi Osman Şakar, Salda Gölü mücadelelerini ve dernekleşme süreçlerini anlattı. Projenin durdurulması ve ihalenin iptali istemiyle açılan dava ile bu sürece dâhil olduğunu ifade eden Şakar, “TOKİ 31 Temmuz’da Burdur’da yapılacak Salda Gölü Millet Bahçesi’nin ihalesini yaptı. Yeşilova sakini 5 kişi olarak dava açtık, ancak davamız Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Yaklaşık 7 aydır buranın doğal güzelliğinin bozulmaması, yapılaşmaya açılmaması için savaş veriyoruz” dedi.

'MÜCADELEYE WHATSAPP GRUBU KURARAK BAŞLADIK'

Bireysel başlayan çevre mücadelesinin zamanla kitleselleştiğine dikkat çeken Şakar, “Önce insanlarda farkındalık oluşmaya başladı, sonra yapılaşmaya karşı sesler yükseldi. İlk olarak WhatsApp grubuyla bir araya geldik. Tepkimizi ve yol haritamızı oradan yükselttik. Ardından Salda Gölü kenarında yapılmak istenen projeyi daha fazla insanın öğrenmesi için Çalıştay düzenledik. Dayanışma daha da büyüdü. Buraya yapılacak Millet Bahçesi, bu alanda bir çevre katliamına neden olacak. Biz burada yaşayan halk olarak bunu istemiyoruz. Dernekleşme kararını 26 Ekim’de düzenledikleri Çalıştay sonrası aldık” ifadelerine yer verdi.

18 KASIM’DA KURULAN DERNEĞİN 27 ÜYESİ VAR

‘Salda Gölüme Dokunma Platformu Derneği’ni resmi olarak 18 Kasım’da kurduklarını ve dernek adı altında mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Şakar, şöyle konuştu:

“Şu an 27 üyeli bir derneğiz. Salda Gölü dünyanın en büyük değerlerinden biri. Buraya yapılmak istenen proje ile ekosistem bozulacak, gürültü ve ışık kirliliği sebebiyle göl kıyılarında üreyen kuş popülasyonları ve kuş yavruları yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Bu proje yapılaşmanın önünü açacak ve gölün kirlenmesi hızlanacak. Salda Gölü kendi kendini temizleyemez, tüm kirlenme gölün içerisinde kalıyor. Salda bizim. Burada yapılmak istenen olay; son dönemde popülasyonu artan Salda Gölü’ndeki rantı paylaşmak.”

DERNEK OLARAK İLK AÇIKLAMA 15 ARALIK’TA

Dernek olarak ilk basın açıklamalarını 15 Aralık’ta Salda Gölü’nde yapacak olan dernek üyeleri, Millet Bahçesi projesinin durdurulması taleplerini yineleyecek. Başkan Gazi Osman Şakar, “İhale ve proje hukuksuzdur; biz buna vurgu yapacağız. Tüm çevre mücadelesine katkıda bulunan doğaseverleri ve bölge halkını açıklamaya davet ediyoruz. Davamızın reddedilmesi de yasayı çiğnemek anlamına geliyor. Yaşanan hukuksuzlukları anlatarak gölün kirletilmemesi için çağrı yapacağız. Diğer yandan Salda Gölü ile başlayan doğa mücadelemiz dernek adı altında her türlü hukuksuzluğa karşı devam edecek. Yeşilova’da üretimden tüketime her türlü soruna eğileceğiz” dedi.