Organ nakli yapılan iki hasta öldü, bir hasta yoğun bakımda

Eşi tarafından dövülerek öldürülen Filiz Tekin'in organları bağışlandı. Tekin'in böbrekleri Ege Üniversitesi Hastanesi'nde Münire İnanç ve Ali Uslu'ya, karaciğeri Arife Aykut'a nakledildi. İnanç ve Aykut öldü, Uslu yoğun bakımda. Hasta yakınları, Tekin'in menenjit geçirdiğini ve hastalığın nakille geçtiğini öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Ödemiş ilçesinde eşi tarafından dövülerek öldürülen Filiz Tekin'in organlarının bağışlanmasının ardından Ege Üniversitesi Hastanesi'nde nakil yapılan iki hasta öldü, bir hasta ise yoğun bakıma alındı.

Filiz Tekin, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki 5 günlük yaşam mücadelesinin ardından vefat etmişti. Yakınları, beyin ölümü gerçekleşen Filiz Tekin’in organlarını bağışlama kararı almıştı. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen nakillerin ardından Tekin'den böbrek nakli yapılan Münire İnanç 2 Ocak sabahı, karaciğer nakli yapılan Arife Aykut ise 3 Ocak Akşamı vefat etti. Böbrek nakli gerçekleşen bir başka hasta 60 yaşındaki Ali Uslu ise yoğun bakımda yaşam mücadelesini sürdürüyor.

'MENENJİT OLDUĞU SÖYLENMEDİ'

Hasta yakınları, beyin ölümü gerçekleşen Filiz Tekin'in kafa travmasına bağlı menenjit geçirdiği ve hastalığın nakil yapılan hastalara geçtiğini öne sürdü.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde beyin ölümü gerçekleşen Filiz Tekin’den alınan iki böbrekten birisinin 15 Aralık 2019 tarihinde 4 saat süren bir ameliyatla babası Ali Uslu’ya nakledildiğini aktaran Başak Van Hove, nakil işleminin menenjit sebebiyle ölen Filiz Tekin'in haberlere çıkmasının ardından gerçekleştiğini söyledi.

Ali Uslu’nun kızı Başak Van Hove bakanlıktan destek istedi.

Hastane yönetimi tarafından kendilerine ve diğer böbrek ve karaciğerin nakledildiği hastalara donörün ölmeden önce menenjit olduğu ve komplikasyonlar çıkabileceği bilgisi verilmediğini ifade eden Hove, şöyle devam etti:

“Bize nakil ameliyatının başarılı geçtiği söylendi. Genel Cerrahi sağlık ekibi tarafından takip eden beş gün içinde yapılan genel test sonuçlarına göre böbreğin ve babamın iyi durumda olduğu bilgisi tarafımıza ulaştırıldı. Babamın bu süreçte yoğun ağrı ve yanma yaşadığını doktorlara bildirdik. Ancak doktorlar bu sürecin doğal olduğunu söyledi. Nakil işleminden 12 gün sonra ayakta dayanılmaz ağrılar, ateş yükselmesi ve bilinç kaybı ile birlikte durumu ağırlaştı. Babam ben hastaneye gelmeden önce doktorlara “çıkarın beni kızım gelecek” demiş. Ancak ben gelmeden birkaç saat önce komaya girdi. Takip eden ikinci günden sonra bilinci tamamen kapandı. Babamdan iki gün önce karaciğer nakli olan hasta, aynı günün sabahı ise diğer böbrek nakli olan hasta aynı sendromlarla yoğun bakıma kaldırıldı. Bize yapılan açıklamalarda babamın menenjit olabileceği söylenerek beyin omurilik sıvısı alınması için bizden onay alındı. Devam eden süreçte babamın durumunda herhangi bir ilerleme kaydedemediklerini ve test sonuçlarında menenjite saptanmadığı bilgisi hastane tarafından bildirildi. “

'KURTULMA ŞANSININ ÇOK DÜŞÜK OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR'

Hove, ilerleyen süreçte babası Ali Uslu’nun beyin sıvısında artış olduğu ancak ameliyatın ölümcül risk taşıdığı için gerçekleştirilemediğini söyledi. Hove, “Hastanenin kendi BOS incelemelerinden herhangi bir sonuç çıkmadığı için omurilik sıvısı örnekleri 31 Aralık 2019 tarihinde Ankara Halk Sağlığı Kurumu’na gönderildi. Aynı süreçler benzer şekilde diğer iki organ nakli olan hasta için de tekrarlandı. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan hiçbir testte hastaları komaya sokan etkene ulaşılamadığı bilgisi verildi. Hastane yönetimi sürekli bilgi veriyor ama mevcut durumda bu duruma neden olan etken ve bunun çözümü bulunamadı. Bizim talebimiz Sağlık Bakanlığı’nın desteği, diğer hastanelerden ve uzman doktorlardan konuya destek” diye konuştu.