Manisa'da 212 artçı deprem, kırılma devam ediyor

Manisa'da 5.4, deprem meydana geldi. Depremin ardından bölgede AFAD'a göre 212 artçı sarsıntı kaydedildi. Çok sayıda kişi geceyi sokakta geçirdi. Bilim insanları faydaki kırılmanın devam ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Manisa'nın Akhisar ilçesinde 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kandilli Rasathanesi, saat 22.22'de yaşanan depremim büyüklüğünü 5.4 olarak açıkladı. Deprem İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, İstanbul ve Trakya'da da hissedildi.

AFAD'ın Twitter hesabından Manisa'daki depreme ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Manisa’nın Akhisar ilçesinde meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla can kaybı ve yaralanmanın bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

212 ARTÇI SARSINTI

Depremin ardından bölgede AFAD'a göre saat 09.25 itibariyle 212 artçı sarsıntı kaydedildi.

Bu sarsıntıların 18'inin büyüklüğü 3 ve üzerinde hesaplandı. Bölgede 23.17'de meydana gelen en büyük artçı depremin büyüklüğü ise 4,3 olarak kaydedildi.

Meydana gelen depremde bazı kerpiç evlerin duvarlarının bir kısmının yıkıldı ve evlerdeki lambalar sarsılmanın etkisiyle söküldü.

Geceyi evinde geçirmek istemeyen vatandaşlar sokaklarda ve parklarda ateş yakıp çadır kurdu.

Bölgede evinde yatağa bağlı olarak yaşayan Gülsüm Uçar, deprem sonrası evinde oluşan çatlaklar nedeniyle itfaiye ve acil servis ekipleri tarafından huzurevine yerleştirildi.

Depremin ardından Besim Dutlulu açıklama yaptı. Uzun süren depremin ilçe halkını korkuttuğunu ve sarsıntının ardından vatandaşların sokağa çıktığını söyleyen Dutlulu, depremin ardından artçı sarsıntıların da yaşandığını aktardı.

Dutlulu, "Şu an şehir merkezinde çok ciddi bir sıkıntı yok, yıkılmış bina haberi de gelmedi. Merkez üssü olan Musalar köyüne ulaşmaya çalışıyoruz, kısa zamanda bilgi alacağız, inşallah ciddi bir sıkıntı olmaz. Şehir içinde şu anda yaralı bilgisi yok. Halkımız sokakta, hasar gözükmüyor. Ama bilgiler şu an çok yüzeysel" diye konuştu.

Manisa'nın Demirci ilçesinde de hissedilen deprem sonrası, ilçede yaşayanlar sokağa çıktı. (Fotoğraf: Nurullah Kalay - Anadolu Ajansı )

Manisa Valisi Ahmet Deniz ise "Şu ana kadar alınan bilgiye göre Çeltikçi Mahallesi'nde birkaç evin yıkıldığı bilgisi var, yaralı yok. Araştırma devam ediyor" dedi.

Depremin merkez üssü Musalar Mahallesi'nin Muhtarı Nurettin Yıldız ise "Şu anda köyde her şey normal. Ama bir hayvan damının duvarı yıkılmış. Bir daha kontrol edeceğiz. Benim odanın birisinin duvarları çatlamış" diye konuştu.

'YIKICI BİR DEPREM NİTELİĞİ TAŞIMIYOR'

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Akhisar'da meydana gelen depremin Soma-Kırkağaç Fayı ile Gelenbe Fay Zonu'nun kesim noktasında gerçekleştiğini söyledi.

Bu bölgede son zamanlarda küçük ölçeklerde çok sayıda deprem olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları kaydetti:

"Bu deprem yıkıcı bir deprem niteliği taşımıyor çünkü bu bölgede yıkıcı depremin eşik değeri 6 olarak kabul ediliyor. Bazı binalarda hasar yaratmış olabilir. Deprem hemen Gelenbe Fay Zonu'nın ucunda gerçekleşti, dolayısıyla buna sıçrarsa yeni deprem fırtınası yaşanabilir."

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, televizyonların canlı yayın programlarında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Batı Anadolu bölgesi, bütünüyle bir deprem bölgesi. Akhisar’da olan bir deprem, burada kuzey-güney uzanımlı bir fay var. Bu fayın uzunluğu da 30 km civarında. Bu fayın faaliyete geçmiş olasılığı var. Şu anda depremi oluşturan fayın odak çözümü bizim için çok önemli. Bu henüz yayınlamış değil. 5,5 veya 6 şiddetinde deprem üretebilecek bir faydır bu. Daha fazla büyük bir deprem beklentisi yok. Daha küçük depremler olabilir. Eğer bu depremde hasar alan binalar varsa dikkat edilerek girilmeli çünkü küçük çapta da olsa yeni depremler olabilir. Birkaç gün veya hafta sürebilir. Küçük artçılar olacaktır bu depremin arkasından. Ondan sonra da sönümlenip gidecektir.”

Prof. Dr.Naci  Görür: Manisa, Akhisar’da 5,4 büyüklüğünde görece küçük bir deprem oldu. Bu yörede Akhisar’ın kuzeyinde KD-GB doğrultulu, sağ yönlü, doğrultu atımlı ve kısa bir fay var. Deprem bu fay ile ilişkili olabilir. Sığ bir deprem olduğu için nispeten şiddetli hissedilmiş olabilir.

Dr. Ramazan Demirtaş: Deprem olur olmaz sıfırıncı dakikada o fayın nasıl davranacağına sizler karar veremezsiniz. Depremden sonra en az 1-3 ay izlenmesi gerekir. O fayın daha büyük deprem üretip üretmeyeceğini matematiksel olarak hesaplayamazsınız. Kırılma devam ediyor. Fayın nasıl davranacağına karar vermek için, çok erken. 5.4’ün ardından daha büyük deprem olmaz’ demek kadar ‘daha büyük deprem olur’ demekte o kadar çok zor. Her ikisinin de formülü yok.

Oğuz Gündoğdu (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi): Çok sık depremler olması öncü olduğu anlamına geliyor. Akhisar çok uzak. Bu depremlerden bazısı artçı sayılan depremlerdir diğerleri de öncü depremleridir. Bu nedenle beklenen büyük depremin sırası değil. Bu zon içerisinde olan depremdir. İçerisinde 5,5 6'ya giden depremler olabilir. (DUVAR-AA-ANKA)

İran'da 5,2 büyüklüğünde depremİran'da 5,2 büyüklüğünde deprem