Çiğli'de Braille menü uygulaması

Çiğli sosyal tesislerinde Braille menü olacak. Gümrükçü: Engelsiz Çiğli için çalışmalarımız sürecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Çiğli Belediyesi sosyal tesislerinde kabartma yazılı (Braille) menü uygulamasına geçiyor. Engelli hakları aktivisti Yusuf Ak, Braille alfabesi ile hazırlamış olduğu menüleri belediye adına Başkan Utku Gümrükçü'ye teslim etti.

Yusuf Ak’ın hediye ettiği kabartma yazılı Braille menüler, Çiğli Belediyesi sosyal tesislerinde yerini aldı. Başkan Gümrükçü, Ak’a vermek üzere kabartma yazı ile hazırlanan teşekkür belgesini imzaladı. Gümrükçü “Yusuf benim yazdığımı okuyamıyor, ben de onun Braille alfabesiyle yazdığını okuyamıyorum. İkimiz de engelleniyoruz. Aramızdaki iletişimin gelişmesi için engelleri ortadan kaldırmamız gerekiyor” dedi.

'HAK TEMELLİ YAKLAŞIMI İLKE OLARAK BENİMSEDİK'

Göreve geldikleri günden beri engellilik hizmetlerinin geliştirilmesi ve kurumsallaştırılması için çalıştıklarını belirten Gümrükçü, engellilik hizmetlerinde hak temelli yaklaşımı ilke olarak benimsediklerini ifade etti. Gümrükçü, "Geçtiğimiz hafta Strasburg’da katıldığımız Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi koordinasyon toplantısında Yerel Yönetimlerde Hak Temelli Engellilik Politikası çalıştayı övgüyle karşılandı. Engelsiz Çiğli için çalışmalarımız devam edecek. 10Aralık İnsan Hakları Günü’nde düzenlediğimiz Yerel Yönetimlerde Hak Temelli Engellilik Politikası çalıştayında dile getirilen talepleri hayata geçiriyoruz" diye konuştu.

Gümrükçü, bu kapsamda sunmaya başladıkları hizmetleri ise şöyle sıraladı:

• “Engelsiz Çiğli” bağlığı ile internet sitemizin görme engelliler için erişilebilir formatını hazırladık. Ayrıca siteye eklediğimiz “Engel Avı” bağlantısı ile heşehrilerimiz Çiğli’deki engelleri, nerede ve nasıl engellendiklerini belediyemize bildirebilecekler.

• Engelli bireyler veri tabanı çalışmalarına başladık. Çiğli’li engelli hemşehrilerimizin bilgilerini bir araya getirdiğimizde hizmetlerimizi daha etkili sunabileceğiz. KalkıçMahallemiz’de yaptığımız ziyaretlerde çeşitli engel gruplarından 67 bireye ulaştık. Çalışmalarımız tüm mahallelerimizde devam edecek.

• Yusuf Ak’ın önerisiyle belediyemizin hizmete sokacağı bir parka 2012 yılında aramızdan ayrılan hukukçu, anı yazarı, çevirmen ve Türkiye Görme Engelliler Kütüphanesi kurucusu Gültekin Yazgan’ın adını vereceğiz.

• Sosyal tesislerimizde karartma yazı (Braille) menü bulunduracağız. (DUVAR)

10 Aralıkta düzenlenen “Yerel Yönetimlerde Hak Temelli Engellilik Politikası Çalıştayı’nın tüm kayıtlarının yer aldığı kitaba aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

http://cigli.bel.tr/doc/yerel-yonetimlerde-hak-temelli-engelli-politikasi-calistayi.pdf