Korona şüphesiyle belediyenin kriz masasını arıyorlar

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Covid-19 salgını sürecinde vatandaşlara yardım için kurulan ‘Psikolojik Destek Hattı’nı sadece Ankara’dan değil Türkiye’nin farklı şehirlerinden de vatandaşlar arıyor. Başvuranlar arasında korona belirtileriyle başka rahatsızlık belirtileri arasında benzerlik bulup endişelenenler, aile içerisinde iletişim sorunu yaşayanlar, intihar düşüncesine sahip olanlar var. Bir kişi ‘Hasta mıyım’ endişesini zihninden atamadığını söylüyor, bir diğeri ‘Sevdiklerime bir zarar gelecek mi’, ‘Bende virüs olursa ve aileme bulaştırırsam ne yapacağım’ diye soruyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Covid-19 salgını sürecinde stres, endişe ve korku yaşayan vatandaşlara yardım için kurulan “Psikolojik Destek Hattı” geçen 1 ayda yaklaşık 400 kişiye hizmet verdi. Oluşturulan kriz masasında görev yapan 30 psikolog her gün saat 08.30 ile 24.00 arasında salgın sürecinde zorluk yaşayanlara destek olmaya devam ediyor.

Belediyeye bağlı Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık Şube Müdürlüğü’nde, kriz masasının koordinatörlerinden uzman klinik psikolog Orhan Özel, salgın sürecinde destek almak için arayanlara dair, “Danışmak amacıyla arayanlar, ‘Hasta mıyım’ endişesini zihninden atamadığını söylüyor. Yine ‘Sevdiklerime bir zarar gelecek mi’ endişesini taşıdığını ifade ediyorlar. Korona virüs belirtileri ile başka rahatsızlık belirtileri arasında kalıp acaba bende de korona virüsü var mı diye kaygı duyuyorlar” dedi.

KAYGI YAŞAYANLARA YÖNELİK HİZMET VERİLİYOR

Kriz masasında günlük ortalama 40’ın üzerinde kişiyle minimum 25 dakika süreyle görüşmeler yapılıyor. Yalnızca Ankara değil aralarında İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa’nın da olduğu farklı şehirlerde yaşayanlar da 0312 666 60 06 numaralı hattı arayarak destek talep ediyor.

Salgın öncesinde yüz yüze terapiler yapan psikologların bu süreçte telefon aracılığıyla insanlara destek olmaya çalıştığını belirten Özel, “Seans ya da terapi gibi olmasa da anlık kaygı yaşayanlara yönelik hizmet veriyoruz” dedi. Danışmanlık hizmetini bilimsel temelli sunduklarını ifade eden Özel, “Bu süreçte makaleler taradık ve Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerini baz aldık. Bilimsel verilerle insanların bu süreci yönetmelerine dönük hizmetler sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HASTALANDIM MI ENDİŞESİ YAŞIYORLAR’

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık Şube Müdürlüğü’nde görevli psikolog Orhan Özel.

Salgın sürecinde arayanların çoğunun panikatak rahatsızlığı yaşayan kişiler olduğunu belirten Özel’e göre bu süreçte korona virüsü taşıyıp taşımadığını düşünerek kaygılananların sayısı da oldukça yüksek. Sokağa çıkma yasağının olduğu süreçte ev içerisinde kitap okumak, televizyon izlemek gibi faaliyetlerin bitmesiyle sınırların zorlanmaya başladığını ve kişilerin bunalıma girdiğini belirten Özel şunları kaydetti:

“Bunalıma giren birçok kişi süreci nasıl yönetebileceğini soruyor. Bunun dışında hastalandım mı endişesini çok yaşıyorlar. Danışmak için arayanlar, ‘Hasta mıyım’ endişesini zihninden atamadığını, ‘Sevdiklerime bir zarar gelecek mi’ kaygısı taşıdığını ifade ediyorlar. ‘Bende virüs olursa ve aileme bulaştırırsam ne yapacağım’ gibi sorular geliyor. Korona virüsü belirtileri ile başka rahatsızlık belirtileri arasında kalıp acaba bende de korona virüsü var mı diye endişe duyuyorlar.”

YAŞLILAR ‘BİZİM YÜZÜMÜZDEN Mİ OLUYOR’ SORUSUNU SORUYOR

Uzun süre evde kalma nedeniyle aile içinde iletişim problemi yaşayanlara da destek olduklarını ifade eden Özel, sokağa çıkması yasak olan 65 yaş üzeri kişilere dair ise, “Yaşlılar uzun süredir evden çıkamıyor. ‘Bu ne zamana kadar sürecek’ sorusunu yöneltiyorlar. Yaşlıları toplum çok etiketlediği için kendilerini suçlu hissettiler bu süreçte. ‘Bizim yüzümüzden mi oluyor’ sorusunu soruyorlar” dedi.

İNTİHAR DAVRANIŞINA KARŞI KARŞILIKLI SÖZLEŞME

Belediyenin psikolojik destek hattını düşük bir oranda da olsa intihar düşüncesiyle arayanlar da oluyor. Arayanların ‘kendimi öldürmek istiyorum’ dediğini fakat bunun bir yardım çağrısı olduğunu ifade eden Özel bir örnek üzerinden bu süreci şu şekilde anlattı:

“Örneğin bizi arayan bir genç yaşadıklarına dayanamadığını, intihar edeceğini söyledi. Kimsenin onu anlamadığını ve ona yardım etmediğini anlattı. İlk 55 dakikalık görüşmenin ardından şimdi haftalık olarak düzenli beni aradığında daha iyi olduğunu söylüyor. Aramızda bir protokol yaptık ve haftalık olarak gelişmeleri birlikte takip ediyoruz. İntihar davranışını karşılıklı sözleşmeyle gerçekleştirmemesine yönelik bir yol izliyoruz.”

‘HAYAT NORMALLEŞİNCEYE KADAR ÇALIŞACAĞIZ’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla kriz masasının kurulduğunu ve salgın sürecinde hizmet vermeye devam edeceklerini belirten Özel, “Salgın durumu bitip, hayat normalleşinceye kadar çalışmaya devam edeceğiz. Burada psikolog arkadaşlarla bir araya gelip kendi iyilik halimizi korumaya yönelik neler yapabiliriz konusuna da yoğunlaşıyoruz. Çalışma saatlerini ona göre ayarlıyoruz ve kendi iyilik halimizi de korumaya çalışıyoruz. Bu süre beş ay sürerse beş ay, üç gün sürerse üç gün daha bu hizmeti vermeye devam edeceğiz.”