Van'da korona: Maskeyle imtihan ağırlaşıyor

Van'da korona virüsü ile mücadeleyi değerlendiren siyasi partilerin il başkanları özellikle ücretsiz izne çıkarılan ya da işten atılanların durumuna dikkat çekti. Şehirdeki iki caddeye giriş çıkışların kısıtlanmasının salgına karşı katkıdan çok esnafı cezalandırma durumuna dönüştüğünü belirten Vanlı siyasetçiler, maske sıkıntısı nedeniyle markete gidip alış veriş yapamadan dönen insanlar olduğunu söylüyor. HDP, CHP, SAADET ve Gelecek Partisi il başkanları Van'daki durumu anlattı...

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van’da koronavirüsü vaka sayısı 200’ü geçerken 6 kişi de hayatını kaybetti. İldeki siyasi parti temsilcileri salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söyledi.

Bütün dünyayı etkisi altına alan korona virüsü (Covid-19) salgını ile mücadele tüm dünyada farklı yöntemlerle sürerken, Türkiye’de şu ana kadar 2 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi. Hükümetin giriş çıkışı yasakladığı 30 büyükşehirden biri olan Van’da ise şu ana kadar 6 kişi ölürken, alınan tedbirlerin ne kadar yeterli olduğuna ilişkin endişe hâkim. Siyasi partiler, kentte yeterince önlem olmadığını, esnafın durumunun kötü olduğunu belirterek, yetkililer tarafından komisyon kurularak mağdur olanların tespitinin yapılmasını ve kapanan işyeri sahipleriyle çalışanlara gereken desteğin sağlanmasını istedi.

‘SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DIŞINDA TEDBİR YOK’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava, “Sokağa çıkma yasakları dışında gözle görülür bir tedbir yok. Bazı caddeler kapalı. Sadece hafta sonları adeta korona virüsü izne çıkıyormuş gibi” dedi.

Ökkeş Kava

‘ÇALIŞMA YÜRÜTMEMİZE İZİN VERMİYORLAR’

Kava, “Parti olarak çalışma yürütmemize izin vermiyorlar. Sosyal medya üzerinden çağrılarımızı yineliyoruz. Mağdur olan aileler için kardeş aile kampanyası çalışmalarımız var. Devlet boyutuyla bazı şeylerin gizlendiğini biliyoruz. Net bilgiler yansıtılmıyor. Van ilk beş şehir arasındaydı. Şu an bu risk azalmış olabilir ama köylerimize İstanbul’dan gelen vakalar var. Karantina altına alınmış köyler var. Konuyu yakından takip ediyoruz ve kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

Memet Kurukçu

‘SALGIN İÇİN KENTE YARDIM YAPILMADI’

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Memet Kurukçu ise şunları söyledi, “ Salgının ortaya çıkmasına bağlı olarak valilik, belediyeler ve diğer kurum ve kişilerce herhangi bir yardım yapılmadı. Yoksul semtlerdeki hanelerde yeterli hijyen maddesi, eldiven, maske, dezenfektan gibi malzemeler bulunmuyor. Halk bu malzemelere kendi imkânları ile erişmeye çalışıyor.”

‘ESNAF ÇALIŞTIRDIĞI İŞÇİLERİN MAAŞLARINI ÖDEYEMİYOR’

Kurukçu, “Van’da esnaf ve işletmelerin ortalama yüzde 80’i işyerlerini kapattı. Geri kalan yüzde 20’lik kısım ise halkın zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere açık olan marketler ve eczaneler. İşyerini kapatan esnaf çalıştırdıkları işçilerin maaşlarını ödeyemiyor. 28 fabrikanın bulunduğu Tekstilkent kapandı. Birçok sanayi ve ticaret kuruluşu faaliyetlerine ara verdi ve bir kısmı çalışanların maaşlarını ödese de büyük kısmı ödeyemiyor. Covid-19 salgını sürecinde çalışanlarını işten atan ve ücretsiz izne çıkaran işletmeler var. Özellikle tekstil sektöründe bu anlamda işten çıkarmalar oldu. Küçük esnaf da çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

Başkan Kurukçu şöyle devam etti: “Salgın hastalığın geleceği ile ilgili ortak kanı hükümet tarafından alınan önlemlerin yetersiz kaldığı, valiliklerin, belediyelerin, kaymakamlıkların halka fazla ulaşamadığı, yapılan yardımlarda kayırmacı davranıldığı yönünde. Merkezi ve yerel yönetimi ekonomik anlamda yanlarında olmadıkları için şikayet ediyorlar. Alınan tedbirlerin sağlık için mi ekonomi için mi olması gerektiği sorulduğunda insan sağlığının ekonomiden daha önemli olduğunu söylüyorlar. Ancak hükümetin ekonomik darlığa düşmeden salgın hastalıktan kurtulmanın yolunu bulması gerektiğini ifade ediyorlar.”

‘KORONA VİRÜSÜ İLİMİZE YAYILMIŞ DURUMDA’

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ise şu değerlendirmeleri yaptı, “İlimizde hayatını kaybedenler, hastanede tedavi altında olanlar ve iyileşenler olmak üzere vaka sayısı 200'ün üzerinde. Ayrıca test yapılmayanlar ve test sonucu bekleyenlerle birlikte 500 civarı hasta mevcut ve 22 bin insan karantina durumunda. Tüm bu rakamları göz önünde bulundurursak Van'da hastalık ciddi durumda demektir” dedi.

Özay İlhan

Hastalığın çıkmasıyla Van’da iki hastanenin Covid-19 hastanesi olarak tahsis edilmesinin önemli bir adım olduğunu söyleyen İlhan, “Büyükşehirlere giriş çıkış yasağıyla birlikte ilimizde de bazı ekstra tedbirler alınmaya başladı. Giriş çıkışların kontrol altına alınması ve hastalık çıkan köylerde karantina uygulanması tedbirleri kıymetlidir. Bunun yanında Cumhuriyet ve Maraş caddelerinde girişe kısıtlama getirilmesi yoğunluğun ara sokaklarda ve diğer caddelerde olmasına neden oluyor ve salgının yayılmasına karşı herhangi bir fayda sağlamıyor. Üstelik ilimizde kiraların en yüksek olduğu bu caddelerdeki esnafa verilmiş bir ceza olarak karşımızda duruyor. Hastalığın yayılmasını önlemek adına atılan adımlar yeterli olmakla birlikte kapanan işyerleri nedeniyle birçok işveren ve çalışan mağdur durumda. Asıl yapılması gereken bu mağdur kesimin sorunlarına çareler üretmek. Bu konuda da Van Valiliği tarafından bir komisyon kurularak mağdur olanların tespiti yapılmalı, kapanan işyeri sahipleriyle çalışanlara gereken destek sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

‘MASKE SORUNU ÇÖZÜLEBİLMİŞ DEĞİL’

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdülhekim Karabıyık ilde yaşanan maske sorununa dikkat çekiyor: “Ülkemiz genelinde ve ilimiz özelinde maske sorunu hâlâ çözülebilmiş değil. İnsanların maske mağduriyetleri devam ederken, vatandaşlarımızın maske ile olan ağır imtihanı gün geçtikçe katlanarak devam ediyor.”

‘İŞ YERLERİ MAĞDURİYET YAŞIYOR’

Maskede en büyük sıkıntının kamu yerleşkelerinde, bankalarda ve marketlerde yaşandığını söyleyen Karabıyık, “Bu alanlarda işlemlerinizi takip etmek ve ihtiyaçlarınızı karşılamak için maske takma zorunluluğunuz var. Aksi taktirde bina içine girişinize izin verilmiyor. Vatandaş da maske satışı yasak olduğundan kendilerine devlet eliyle gönderilecek maskeleri bekliyor ya da haklı olarak marketlerin maske vermesini bekliyor. Marketler ise maske satışı yasak olduğundan tedarikte zorlanıyor. Müşterilerinin maske ihtiyacını karşılayamayınca da mağduriyet üstüne mağduriyet yaşıyor. Bu yüzden markete gittiği halde alışverişini yapamayıp eli boş dönen insanlar oluyor” diye konuştu.

Abdülhekim Karabıyık

‘MASKE SATIŞI YASAĞINA SON VERİLMELİ’

Hükümetin maske satış yasağına son vermesi gerektiğini belirten Karabıyık şöyle konuştu: “Vatandaş devletten ücretsiz maske temin edebileceği gibi isterse ücret karşılığı da maskesini alabilmelidir. Bu konuda eczanelere satış için izin verilmelidir. Market sahipleri de müşterisine vermek üzere her an ellerinde maske bulundurabilmelidir. Biz bir an önce maske satışı yasağının kaldırılmasını istiyoruz. Maskeler ücretsiz dağıtılabileceği gibi eczaneler eliyle de satılabilmeli. Serbest piyasa koşulları bunu gerektirmektedir. Serbest piyasa koşullarında rekabet beraberinde kalite ve fiyat indirimini de getirecektir. Gönül ister ki devlet kurumları başta olmak üzere Van ve bölge illerinde maske temini ihtiyacı duyan tüm işletmeler, Van-Tekstilkent ve Van Olgunlaştırma Enstitüsü'nde üretilen maskeleri tercih etsin. Bu şekilde Van ekonomisine de katkısı olacağına inanıyoruz.” (DUVAR)

Etiketler HDP CHP Van saadet korona