Taksim'deki anıta kırmızı boya atıldı

Sokağa çıkma yasağının bitişinin ardından Taksim'e çıkanlar Cumhuriyet Anıtı'na kırmızı boya atıldığını gördü. Beyoğlu Kaymakamlığı boyayı atan kişinin yüzde 50 zihinsel engelli olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na kırmızı boyalı saldırı yapıldı.  Çok sayıda polis anıtı çevresinde inceleme başlattı.

Gazeteci Nilay Örnek sosyal medya hesabından, "Taksim Anıtı'nın üzerine bayağı kırmızı boya atılmış; anıtın çevresi polis dolu şu an. Anlamadığım, bu kadar merkezi bir yerde bu nasıl olur?" paylaşımını yaptı.

Beyoğlu Kaymakamlığı öğlen saatlerinde boya atan kişinin yakalandığını duyurarark şu açıklamayı yaptı: "Bugün sabah saatlerinde Taksim anıtı'na sprey boya ile isminin baş harfini yazan şüpheli M.B. isimli şahıs İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalanmıştır. Yapılan araştırmada şüphelinin yüzde 50 zihinsel engelli olduğu tespit edilmiş olup konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır."

Anıt üzerindeki kırmızı boyalar silindi.

Korona virüsü salgını nedeniyle uygulanan dört günlük sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla birlikte İstiklal Caddesi'nde çok sayıda insan dolaşmaya çıktı. Caddede yürüyüş yapanlardan bazılarında maske bulunurken bazılarının maske takmadığı gözlendi.

CUMHURİYET'İN İLANINDAN SONRA YAPILDI

Cumhuriyet anıtı Cumhuriyet’in ilanından sonra İstanbul'da törenlerin yapılabileceği büyük bir meydan oluşturma projesinin parçası olarak inşaa edildi. 1 Aralık 1926'da inşaasına başlanan anıt halktan toplanan bağışlarla yapıldı. İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın heykeli için anıt ve çevre düzeni ise Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın önemli temsilcilerinden Giulio Mongeri tarafından yaşama geçirildi. Yapıt için ilk olarak yalnızca Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli düşünüldü. Fakat Canonica, Atatürk’ün yanı sıra hem Kurtuluş Savaşı'nı hem de Cumhuriyet'in kuruluşunu simgeleyen bir anıt olmasını istedi. Canonica’nın hazırladığı proje neticesinde anıt bir buçuk senede tamamlandı ve İstanbul’a getirilerek yirmi üç günde Taksim’e yerleştirildi. 8 Ağustos 1928 günü yapılan törenle açıldı. Anıtın bir yüzü Milli Mücadeleyi, diğer yüzü Cumhuriyet Dönemini simgelemektedir. Milli Mücadeleyi anlatan yüzünde Mustafa Kemal Atatürk askerlerinin önünde görülmektedir. Diğer yüzünde ise sivil giysileri içinde Mustafa Kemal Atatürk yanında İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak, hemen arkalarında askerler ve halk ile birlikte Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sini simgelenmektedir. Kurtuluş Savaşı döneminde Rusya’nın yaptığı silah, cephane, para, altın, kısaca maddi ve manevi her türlü yardıma duyduğu minnettarlığın bir ifadesi olarak, Sovyet generalleri Mihail Vasilyeviç Frunze ve Kliment Yefremoviç Voroşilov da anıtta gösterilmiştir. Anıtın doğu-batı tarafında kadın portreleri bulunmaktadır. Doğu bölümünde yüzü peçeli mutsuz bir kadın yer alırken, batı bölümünde gökyüzüne bakan ve yüzü gülmekte olan mutlu bir kadın portresi bulunur. (HABER MERKEZİ)