Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için açıklama: Adil yargılanma haktır

Ölüm orucundaki avukatlar için İzmir'de basın açıklaması: Adil yargılanma her yurttaş için haktır.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Adil yargılama talebiyle Nisan ayından beri ölüm orucunda olan Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal için İzmir’de basın açıklaması düzenlendi. İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, ‘yargılama süreçlerinin sanıkların ve avukatların yokluğunda gerçekleştiğini, kararların böylece alındığını’ belirtti.

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu imzasıyla İzmir Adalet Sarayı önünde yapılan açıklamada Yücel, ölüm orucundaki meslektaşlarının taleplerine dair ‘istedikleri tek şeyin adil yargılanma’ olduğunu belirterek, “Çok mu zor taleplerini kabul etmek? Çok mu zor Ebru ile Aytaç’ı yaşatabilmek? Grup Yorum üyelerini hatırlarsınız, onlar da adil yargılanma talep etmişlerdi. Hâlâ insan kalabilmek için, hâlâ ‘biz yaşıyoruz’ diyebilmek için onları yaşatmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Yargılanma süreçlerini takip ettiklerini söyleyen Yücel, Baro Başkanları olarak yaşanan adil yargılanma ihlaline kendilerinin de şahit olduklarını söyledi: “Duruşma salonu avukatlara, sanıklara kapatılmıştır, onların yokluklarında kararlar verdiler.” Yücel, 'adil yargılanmanın her yurttaş için hak, herkes için kabul edilebilir bir şey' olduğunun altını çizdi.

Basın açıklamasında Yücel’in ardından söz alan, ölüm orucundaki Didem Akman’ın annesi Zülfiye Akman, kızının sağlık durumu ve cezaevi koşullarından endişe duyduğunu belirtti: “Bağımsız doktorlara sesleniyorum, lütfen kızımı muayene edin” diyen Akman, ölüm oruçlarına seyirci kalınmaması gerektiğini belirtti.

Aytaç Ünsal’ın annesi ve eski hakim Nermin Ünsal da, Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının bir gece yarısı operasyonuyla tutuklanma sürecini anlatarak, “Yargılama yapılmadı, düğmeye basıldı ve tutuklandılar. Her gün yıpratılan yargıdan ellerini çekmelerini istiyoruz” dedi. Basın açıklaması, alkışlı protestonun ardından sona erdi. (DUVAR)