Testi pozitif çıkan hastaya 'Burası otel mi?' denildi

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kızlarının doğumları için gelen Enterili ailesine Covid-19 teşhisi konulurken, testi pozitif çıkan bir aile bireyinin hastaneye yatışı "Burası otel mi?" denilerek yapılmadı. Aile fertlerinden Evin Enterili, yaşadıkları skandalı anlatarak, CİMER'e şikayette bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Normalleşme süreci ile birlikte Türkiye genelinde Covid-19 tedbirlerinin azaldığı ve ihmallerin arttığı kamuoyunca tartışılırken, hastanelerde de bazı durumların gözardı edildiği haberleri medyada sık sık yer alıyor. Yaşanan ihmallerin son durağı ise Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi oldu.

Mersin'den Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde doğum yapacak olan kızları için İzmir'e gelen Enterili ailesi Covid-19 virüsüne yakalandı. Yapılan test sonucu doğum yapan kızları ve annelerinde Covid-19 pozitif çıkarken, testi pozitif çıkan diğer bir aile bireyinin ise "belirtileri karşılamadığı" gerekçesiyle yatışı yapılmadı.

Üstelik yatışı yapılmayan aile bireyi, testi negatif çıkan kardeşi Evin Enterili ile birlikte "Burası otel mi?" biçiminde hakarete maruz kaldı.

Ailenin fertlerinden Evin Enterili Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde doğum yapan ve doğumdan bir gün önce Covid-19 teşhisi konulan ablası, kardeşi ve annesiyle birlikte yaşadıkları trajediyi anlattı. Evin'in anlattıkları yaşanan ihmalleri gözler önüne serdi.

MANİSA'DAN SEVK EDİLDİ, KORONA OLDU

Covid-19'un bulaşma sürecini anlatan Enterili, "Benim ablam normalde Manisa'nın Salihli ilçesinde yaşıyor. Hamileydi. Manisa'da hastanede yer kalmadığı için Dokuz Eylül Üniversitesi hastanesine sevk ettiler. Doğumuna bir buçuk hafta kala hastaneye gidip tahlillerini yaptırmak zorundaydı. Corona testi de yapıldı önceden. Pazar günü birden Corona olduğu teşhis edildi. Ambulansla götürdüler hastaneye. Ondan önce eniştem Salihli'ye gelip gitme yapmaması için kendi ablasına bıraktı ablamı Gaziemir'e. Ablam da o sırada oradan kapıyor. Annem ve kardeşim de perşembe gecesi ablamın doğumu için Mersin'den gelmişlerdi. Daha sonra annem de oradan kapıyor," dedi.

BEBEK SERVİSİNDE COVİD-19

Evin Enterili

Ablasının sezeryanla doğum yaptığını ve kendilerine bir uyarıda bulunulmadığını da belirten Enterili, "Pazartesi doğum yapıldı. Covid-19 teşhisi ondan önce konuldu. Anneden çocuğa geçme olasılığına dair herhangi bir uyarıda bulunulmadı. Bulunulsa benim kardeşim bebekleri yanına alır mıydı? Hemşireler ilgilenirdi. Bize hiçbir şekilde uyarıda bulunulmadı," diye konuştu.

Ayrıca bebek servisinde refakatçi olarak kalan annesinde de testin bir anda pozitif çıktığını ifade eden Enterili, "Biz hastaneye geldik. Ablamın doğumundan sonra test yaptırmak istedim. Bebeğin yanında birinin kalması gerekiyordu.Bebek servisinde 24 saat çıkması yasaktı. Ablamın yanında annem refakatçi olarak kaldı. Sonra onda da pozitif çıkınca apar topar acile götürdüler" dedi.

Annesinde testin pozitif çıkmasına rağmen hastanenin yatış için yardımcı olmadığını söyleyen Enterili, "Yatış işlemleri için söyledik ancak hastane hiçbir şekilde yardımcı olamayacağını söyledi. Benim tomografimde ciğerlerimde leke çıktı. 'Seni bu yüzden yatırabiliriz anneni de refakatçi yazabiliriz' dediler. Gece 01.00'de yatışımızı yaptılar. Aynı odadaydık. Annemin ateşi çıkmaya başladı, baya kötü oldu. Sabah doktorlar kontrole geldiklerinde onu başka odaya aldılar. O esnada benim test sonucum henüz belli değildi. Normalde aynı odada olmam yasak. Doktorlar da ters tepki verdi 'Kim sizi aynı odaya koydu?' diye. Annem baya kötüleşti. İlaç vermeye başladılar," diye konuştu.

'BEBEKLERİ RİSKE ATAN HASTANE İNATLA YATIŞ YAPMADI'

Daha sonra kendi testinin negatif çıktığını ve çarşamba sabahı taburcu olduğunu söyleyen Enterili, bebek servisinde refakatçi olarak kalan kardeşinin de testinin pozitif çıktığını ancak hastaneye yatırılmadığını anlattı. Enterili, "O gün içerisinde benim sonucum negatif çıkınca taburcu olmak istedim. Doktorun görmesi için sabahı beklememi istediler. Çarşamba sabahı taburcu oldum. Ablamın yanında refakatçi olarak kalan kardeşim salı günü bebek servisinden çıktı. Bebek servisindeyken ateşlendi, kötüydü, belirtileri vardı. Test bile yapmadılar. Bebekleri bile riske attılar. Kardeşime de daha sonra test yapıldı. Ben daha sonra kalacak yer ayarladım. Kardeşim de test sonucu belli olmadığı için tüm belirtilere rağmen yatırılmadı, hastane almadı. Otele gelip benimle birlikte kaldı," şeklinde anlattı.

'BURASI OTEL ODASI DEĞİL!'

Daha sonra kardeşinin durumunun ağırlaştığını söyleyen Enterili, "Kardeşimin sonucu da pozitif çıkınca hastaneye geldik dedik ki pozitif çıktı. Otelde kalıyoruz kabul etmeyebilirler ve kalacak yerimiz yok. Bir oda ayarlamalarını istedik. 'Burası otel odası değil' dediler. Bunu söyleyen acil servisteki pandemi birimine bakan doktorlar. Bizde biliyoruz otel olmadığını. Biz de tatile gelmedik, tedavi olmaya geldik. Ancak öyle olmadı.Biz de çaresizce otele geri döndük. Sokakta mı ben kardeşimi izole edeceğim?". Ayrıca 'Kardeşinizin durumu pek ağır değil. Ağırlaşırsa yatıracağız' dediler ağırlaştı. Yeniden gittik acile sürekli ishal ateş vardı. Elimde valiz vardı. Doktor 'Şimdi de valizle mi dolaşmaya başladınız?' dedi. Yine yatışını yapmadılar. Başhekimliğe gittim. 'Biz bu durumla ilgilenmiyoruz' dediler. 'Senin kardeşin pozitif yanında dolaştırmaman gerekiyor. Hem kendini hem herkesi tehlikeye atıyorsun' dediler. O zaman 'Yatırın' dedim. Cevapları 'Onunla biz ilgilenmiyoruz. Pandemi hocasıyla görüşün' oldu. O da zaten bize burası otel değil demişti. Yine hiçbir şekilde yardımcı olmadılar," diye konuştu.

HASTANEDEN ŞİKAYETÇİ OLDU

Yaşadıkları trajik durum ile ilgili gerekli şikayetlerde bulunduğunu söyleyen Enterili son olarak şunları söyledi;

"Hepsinden şiklayetçi oldum. CİMER'e de yazdım. Şu an kardeşimi otelden çıkarmak zorundayım. Pozitif olduğu öğrenildi. Acilen kalacak yer bulmam gerekiyor. Annem de yarın taburcu olacak. 14 gün izole olması gerekiyor da nerede izole olacak evimiz burada değil. Sokakta mı izole olacak? Kaymakamlığa gittim. Yardımcı olamayacaklarını söylediler. Normalleşme sürecinden önce yardımcı oluyorlarmış, belirli karantina noktaları ayarlanmış. Ancak şu an normale dönüldüğü için yardımcı olamıyorlarmış. Kardeşim ve annem pozitif. Onlar için izole olabilecekleri ve kalacakları bir yer gerekiyor. Hastane almıyor. Otel almıyor."

OTELDEN DE ÇIKARILDILAR SOKAKTALAR

Enterili ve Covid-19 tanısı konulan kardeşi ise bugün otelden de çıkarıldılar. Şu an sokakta kalan ailenin iki ferdi, yaşadıklarını CİMER'e de yazılı dilekçeyle iletti.

Ailenin CİMER'e yazdığı dilekçe ise şu şekilde:

"Merhaba

Biz Mersin'den ablamın doğumu için İzmir'e geldik fakat burada annem,ablam, kardeşim Covid-19'a yakalandı Ablam Manisa Salihli de kaynanasıyla aynı evde kalıyor fakat Kaynanasının kronik rahatsızlığı olduğu için karantinada orada kalamıyoruz. Ablama Covid-19 tanısı konulduktan sonra doğum yaptı ve hastanede tedavisi bebekleri ile sürüyor, bende şüpheli olarak hastanede iki gün kaldım ve annem yanımda refakatçi olarak kaldı fakat annem pozitif olduğu için durumu kötü olunca ayrı bir odaya alındı ve orada tedaviye başlandı benimde test sonucum negatif çıkınca taburcu oldum kendi isteğimle, fakat ertesi günü kardeşime test yapıldı ve bugün pozitif olduğu sonuçlandı şimdi neden kardeşim geç test verdi diyeceksiniz çünkü bebekler ilk doğumhaneden çıktığında yanında birinin durması gerekiyordu fakat annem pozitif ben ise şüpheliydim bu yüzden kardeşimi mecbur koyduk çünkü hiçbir şekilde ilgili kimse yardımcı olmadı bu konuda ve kardeşim bebeklerin yanına konulduğunda oda rahatsız olmaya başladı ve hiçbir şekilde çıkmaması gerektiği söylendi başka refakatçi gelene kadar çıkarmadılar ve kardeşimin test sonucu pozitif bebeklere halen test yapılmadı kimlikleri olmadığı için, şuan kardeşim çok kötü onu tedavi altına almayıp evde izole olmamızı söylediler fakat İzmir'de kalacak hiçbir yerimiz olmadığını belirterek yardımcı olmalarını istedik bu soruya şu şekilde karşılık verdiler "otel değil burası" denildi. Biz hasta olarak müracaat ediyoruz tatil amaçlı değil ben kendim kalmak istemiyorum hasta olan kardeşimi tedaviye alın onu yatırım diye uğraşıyorum. Bir hasta tedaviye ihtiyacı varken neden kaderine terk edilsin. Hükümet yanlısı olduğumuz için mi biz bu şekilde yargılanıyoruz. Kardeşimin şuan kesilmeyen bir ishallik durumu var ve sıvı kaybı yaşıyor ben şuan negatifim ama kardeşim için otel odasında çırpınarak yardımcı oluyorum daha fazla otelde kalacak paramız yok maddi gücüm yetersiz, otel durumu fark ettiğinde kapı dışarı atılabiliriz çok zor şartlarda bakıyorum şuan kardeşime ve hastane hala bizi kabul etmiyor. Belirttiğim hastane İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi. Lütfen gereğinin yapılmasını arz ediyorum."