Ulupınar raporu: Bu ağaçlar anıttır, kesilemez
Antalya- Kumluca arasındaki yol genişletme çalışmaları çerçevesinde kesilmek istenen yüzlerce yıllık çınarlar 'Anıt Değer' olarak tescillendi. Orman Yüksek Mühendisi Dr. Mehmet Ali Başaran’ın hazırladığı raporda, 200 yaşında olduğu tahmin edilen bazı çınarların yaşlarının 500’ü geçtiği tespit edildi. Yöre halkı, topladıkları imzalar ve raporla birlikte bugün resmi makamlara başvurdu.
ANTALYA - Kumluca’daki yol genişletme çalışmaları çerçevesinde yüzlerce yıllık çınarların kesilmek istenmesine karşı yöre halkı günlerdir çınarların başında nöbet tutuyor. Aynı zamanda yol çalışma alanında bulunan su kaynağı ile beraber birçok endemik bitkinin de tehlike altında olduğuna dikkat çeken halkın sosyal medya üzerinden seslerini duyurma çabaları üzerine bu kez Orman Yüksek Mühendisi, Tarım Orman İş Sendikası Deneteme Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Ali Başaran bölgeyi ziyaret etti.
'Ulu çınarlar kesilmesin' nöbeti devam ediyor
‘KORUMA ALTINA ALINMALI’
Ağaçları değerlendirerek, bir rapor hazırlayan ve ölçüm karnesi dolduran Dr. Başaran, 200 yıllık olduğu sanılan doğu çınarlarının (Platanus orientalis) yaşlarının 500’ü geçtiğini tespit etti. Yedi ağacın yaşlarından dolayı 'Anıt Ağacı' özelliği taşıdığını vurgulayan Dr. Başaran, “Bu ağaçlar, mutlak surette acil bir şekilde koruma altına alınması gerekmektedir” dedi. Başaran, yine yol güzergâhında bulunan iki ağacın da 150 ve 180 yaşında olduğuna dikkat çekerek, bunların da 'İstikbal Anıt Ağaç' olarak korunmaya alınması gerektiğini ifade etti.
14 BİN İMZA TOPLANDI
Aynı zamanda Change.org isimli internet sitesinde başlatılan “Asırlık ulu çınarlar, yaşam kaynağı Ulupınar, yol yapımına kurban edilmesin” başlıklı kampanya kısa sürede binlerce kişi tarafından imzalandı. Kampanyaya destek verenler, 14 bin imza ile birlikte Dr. Başaran’ın raporunu bugün Antalya’daki resmi kurumlara ulaştırdılar.
RESMİ BAŞVURU YAPILDI
Aralarından seçtikleri heyetlerle Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü, Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Anıtlar Kurulu’na giden doğa severler, ağaçların koruma altına alınmasını isteyerek, yol yapım çalışması sırasında çınarların kesilip kesilmeyeceğine ve su kaynaklarının korunup korunmayacağına dair yazılı bilgi verilmesini talep ettiler. (DUVAR)