Denizli'de maden ihalelerine tepki
Denizli’de ihaleye açılacak 12 maden sahasına karşı 20 meslek ve çevre örgütü ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında “Canlıların hayatı madenlere kurban edilmemelidir” denildi.
Ayhan Çimendağ
DENİZLİ - Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Ağustos-Eylül aylarında ihale edilecek maden sahalarının listesini yayımladı. Türkiye’de 68 ilde 893 bin hektarlık alanı kapsayan ihaleler ülke yüzölçümünün yüzde 1.14'lük kısmını kapsıyor. Denizli’de de 12 maden sahası ihaleye açılacak olmasına meslek odaları ve çevre örgütleri, ortak basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.
Denizli’deki ihaleler Tavas-Ulukent, Tavas-Pınarlar, Çameli-Gürsu, Tavas-Acıpayam dâhilinde Kızılca, Tavas-Konak, Tavas-Pınarlık, Çal, Bekilli ve ertelenen Buldan-Süleymanlı Yayla Gölü'nü içine alıyor. İldeki meslek ve çevre örgütleri bugün Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptıkları basın açıklaması ile ihalelerin iptalini talep etti. Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Sevtap Demirci'nin yaptığı basın açıklamasında kendisine TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Akköse, İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Nigar Hüyük ve Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca eşlik etti.
68 ilde 766 yeni maden sahası için ihale süreci başladı
'HALK ALTIN BULUNACAĞINI SANIYOR'
Sevtap Demirci kamuoyunda bilgi kirliliği bulunduğunu ve Denizli halkının bu bölgelerde altın bulunacağını sandığını belirterek, “Gerçekte ilimizdeki bu sahalar mangan, krom, demir, bakır gibi rezervlere sahiptir. Bölgeler yoğunlukla ağaçlandırılacak alan, tarım ve mera alanı, ormanlık alan, doğal sit alanı ve yaşam alanları niteliği taşımaktadır” dedi. Son ihaleler ile maden sahalarının açılıp işletilmesinin iklim krizine etkisinin, erozyon ve toprak bozumu, biyo çeşitlilikte kayıplara neden olacağını söyleyen Demirci ayrıca su havzalarını da yok etme ve kirletme riski taşıdığını belirtti.
'KAMU YARARI HİÇE SAYILMIŞTIR'
Türkiye çölleşme haritası verilerine göre Türkiye arazilerinin yüzde 53’ünün orta, yüzde 26’sının yüksek çölleşme riski altında olduğunu vurgulayan Demirci, “Son 16 yılda 3.5 milyon hektar tarım arazisi tarım dışı amaçlara tahsis edilmiş olup ekosistemimizi zarara uğratan maden işletmeleri ülke topraklarını adeta köstebek yuvasına çevirmiş, üstün kamu yararı hiçe sayılmıştır. 2004'de korumacı maden yasalarından vazgeçilerek vahşi madenciliğin önü iyice açılmıştır. Durum böyle iken oldu bittiye getirilen ihaleler ile çevre ve halk sağlığı tehdit edilmektedir” dedi.
ANAYASAYI HATIRLATIP YÖNETİCİLERE ÇAĞRI YAPTI
Anayasanın 56. maddesinde yer alan "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir" cümlesini hatırlatan Sevtap Demirci, “Bizler bu ülkenin vatandaşları olarak bugün ve gelecekte sağlıklı kuşakların devamı için doğayla barışık, ekosistemleri koruyan politikalar geliştirmek ile yükümlüyüz. Henüz çok geç olmadan ülkeyi yöneticilerini, kişi yararını değil kamu yararını gözetmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasında maden işçilerinin ölümüne kadar giden ihlallerle ilgili de konuşan Demirci, “Hafife alındığında defalarca tanık olduğumuz madenlerde çalışacak işçilerin sağlık riskleri ve iş kazalarıdır. Ağır ve tehlikeli iş kapsamındaki madencilik sektörü yeterli önlemler alınmadığı için ciddi hastalık ve ölüm risklerini barındırmaktadır. Başta pnomokonyoz, kronik obstruktif akciğer hastalığı, astım, akciğer kanseri tüberküloz gibi solunum sistemi hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, işitme kayıpları, cilt kanseri dâhil deri hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve ağır bedensel çalışma koşullarının getireceği diğer fiziksel ve ruhsal hastalıklar ile çalışan sağlığı tehdit altında olacaktır” dedi.
'CANLILARIN HAYATI VE HABİTAT MADENLERE KURBAN EDİLMEMELİDİR'
Basın açıklamasının sonunda halk ve idarecilerin, hep birlikte ve çok geç olmadan, doğayla sağlıklı ilişkiler geliştirmesinin önünün açılması gerektiği vurgulanırken, “Yer üstü ve yeraltı kaynaklarının akılcı, bilime uygun, doğayla barışık bir şekilde projelendirilerek değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. İnsan ve doğada yaşayan tüm canlıların hayatı ve habitat madenlere kurban edilmemelidir” denildi.
Basın açıklamasını imzalayan kurumlar şöyle: TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu, Denizli Barosu, Denizli Tabip Odası, Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Denizli Diş Hekimleri Odası, Denizli Eczacılar Odası, Denizli Veteriner Hekimleri Odası, Büyük Menderes İnisiyatifi, Çevre Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği, Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Gıda Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilciliği, Harita Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Denizli Bölge Temsilciliği, Maden Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilciliği, Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Orman Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilciliği, Peyzaj Mimarlar Odası Denizli İl Temsilciliği, Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi.