Türkiye'de 128 fay incelendi: Uzman isimden '3 bin yıldır kırılmayan yer' alarmı
Malatya fayının 3 bin yıldır kırılmadığını ve potansiyelini vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, fayın 3 segmentinin ayrı ayrı 7.2 büyüklüğünde depreme neden olabileceğini söyledi.
DUVAR - İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Maraş depremlerinin ardından 100'e yakın bilim insanıyla 128 fayı incelediklerini belirtti.
DHA'ya konuşan DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 6 Şubat depremlerinden sonra 500 kilometreye yakın fayın kırıldığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Bu kırılma sonrasında, bölgedeki birçok fayda etkilenerek küçük ölçeklerde deprem üretmeye başladı. Bu faylarda çalışma yürütülmesi amacıyla, Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi hazırlandı. Bu proje kapsamında birçok üniversiteden 100'e yakın bilim insanı bölgede çalışıyor. 128 fayı aynı anda çalışıyoruz. Bu fayların deprem potansiyelini araştırıyoruz" diye konuştu.
Malatya Fayı'nda yürüttükleri çalışmalara değinen Prof. Dr. Sözbilir, kentte 7.2 büyüklüğünde depremin meydana gelebileceğinin altını çizdi. Sözbilir şöyle konuştu:
"Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor.
Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir.