'Türkiye'de Çalışan LGBTİ+'ların Durumu' araştırması yayınlandı
Türkiye'de LGBTİ+'ların çalışma koşullarıyla ilgili araştırmanın sonuçları yayınlandı. Rapora göre özel sektördeki LGBTİ+'ların yüzde 16'sı, kamudakilerin yüzde 6'sı iş yerinde açık olabiliyor.
DUVAR - Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+’ların çalışma koşulları üzerine Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi iş birliği her yıl yürüttüğü araştırmanın 2021 yılı sonuçları “Türkiye’de Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” başlıklı iki raporda yayınlandı.
Pandeminin çalışma hayatındaki etkilerinin de sorulduğu araştırmada işyerinde sürdürmek zorunda kalınan kapalılık stratejisinin yarattığı stres, anksiyete ve güvensizlik hissinin uzaktan çalışma sayesinde azaldığına, ancak işsizlik riskinin yükselmesinin ve iş bulmanın zorlaşmasının LGBTİ+’ları daha olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.
'ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN LGBTİ+'LARIN SADECE YÜZDE 16'SI AÇIK OLABİLİYOR'
633 kişinin katıldığı özel sektör araştırma sonuçlarına göre LGBTİ+ çalışanların sadece yüzde 17’si işyerinde açık olabiliyor. LGBTİ+’lar neredeyse her sektörde çalışırken, bu toplumsal gerçeklik görünür olamıyor.
Özel sektör raporundan öne çıkan bazı sonuçlar şöyle:
- LGBTİ+ çalışanlar, çalıştıkları işleri büyük çoğunlukla internetteki kariyer siteleri, tanıdık tavsiyesi ve sosyal medya kanalları aracılığı ile buluyor. LGBTİ+ çalışanlar, diğer LGBTİ+’lardan aldıkları duyum veya destek doğrultusunda LGBTİ+ haklarına ilişkin görece daha olumlu koşullar sunan işyerleri arayışında.
- Hakim toplumsal cinsiyet normları ve rollerinden kaynaklanan cinsiyetçi beklentilerin iş ilanlarına yansıması, LGBTİ+ çalışanları olumsuz etkiliyor.
- LGBTİ+ çalışanların sadece yüzde 10’u işe alım sürecinde açık davranabiliyor. Ayrımcılığa uğrama ve başvurunun kabul edilmemesi korkusu; cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet özelliğini saklamaya zorluyor.
- İşyerlerinin çoğunda ayrımcılığa yol açan kural ve uygulamalar yer alıyor. LGBTİ+ çalışanlar ayrımcılık karşısında işlerini kaybetme korkusu, daha ağır bedeller ödeme olasılığı, cinsel kimliklerinin kendi kontrolleri dışında açığa çıkmasından çekinme, iş dışındaki hayatlarında karşılaşabilecekleri zorluklar ve benzeri nedenlerle haklarını arayamıyor.
'KAMUDA DAHA AĞIR SONUÇLARA YOL AÇIYOR'
221 kişinin katıldığı kamu araştırması sonuçları ise işyerinde gizlenmek zorunda kalmanın kamuda daha ağır sonuçlara yol açtığına dikkat çekiyor. Kamu çalışanı LGBTİ+’ların sadece yüzde 6’sı işyerinde açık davranabilirken; raporda işyerinde açık olamamanın kendisinin de bir ayrımcılık olduğu vurgulanıyor.
Rapora göre kamu çalışanı LGBTİ+’ların yüzde 82’si ya doğrudan ayrımcılıkla karşılaşıyor ya da kimliğini gizlemek zorunda kalarak ayrımcılığa maruz bırakılıyor. (HABER MERKEZİ)