Türkiye'de 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik'in kısa tarihi: TCK 216
Gülşen, imam hatiplere yönelik sarf ettiği sözler nedeniyle TCK'nin 216. maddesindeki 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlanmasıyla tutuklandı. TCK 216 ile gündeme gelen birçok isim olmuştu.
DUVAR - Şarkıcı Gülşen, nisan ayında verdiği bir konserde imam hatiplilere yönelik sözleri gerekçe gösterilerek tutuklandı.
İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin tutuklama kararında şu ifadeler kullanıldı: “Şüphelinin üzerine atılı bulunan ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçunu işlediği hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut delillerin mevcut olduğu, suçun yasal alt ve üst sınırı dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağının anlaşılması, bu anlamda tutuklama tedbirinin daha uygun ve orantılı olacağı değerlendirilmekle, şüphelinin tutuklanmasına karar verildi.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AK Parti Başkanvekili Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gibi Cumhur İttifakı içinde yer alan isimler de sıkça TCK 216 ile suçlandı. Ancak bu madde, verilen kararlar itibariyle genelde muhalif seslere yönelik kullanılan bir 'araç' haline geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında şimdiye kadar pek çok kez 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Bunlardan en bilineni, Erdoğan'ın 1998'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken Siirt'te yaptığı konuşmaydı. Konuşma sonrası Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından Erdoğan'a, 'din ve ırk farklılığı gözeterek halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu işlediği' belirtilerek 10 ay hapis cezası verildi.
15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Platformu Başkanı Erol Bulut, Sezen Aksu'yu 'Şahane Bir Şey Yaşamak' adlı şarkısında geçen sözler nedeniyle "Dillerini keseceğiz, beyinlerine sıkacağız" diye tehdit etmişti.