Türkiye'de her 4 kişiden 3'ünün dişleri çürük: 'En büyük kötülüğü salgında yaptık'
Korona virüsü salgını döneminde kötü beslenme alışkanlıklarının ağız ve diş sağlını etkilediğini belirten Diş Hekimi Hüsnü Temel, "Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 73,8’inde çürüklere rastlanıyor" dedi.
DUVAR - Dünyada en yaygın ağız sağlığı sorunları arasında yer alan diş çürükleri ve diş eti hastalıkları Türkiye'de de birçok yetişkini etkiliyor. Ülkede 35-44 yaş arası yetişkinlerin yüzde 73,8’inde diş çürüklerine, yüzde 62’sinde diş eti hastalıklarına rastlanırken Diş Hekimi Hüsnü Temel de konuyla ilgili uyarılarda bulundu.
Diş kontrollerinin aksatılmasının kalp rahatsızlıklarından kansere kadar çok sayıda hastalığa kapı araladığını ifade eden Temel, sağlıksız beslenmenin de diş kayıplarını artırdığını söyledi.
Ağız ve diş sağlığını korumak için 6 ayda bir diş kontrolüne gitmenin gerekliliğine işaret eden Temel, "Gelişmiş ülkeler bunu çok iyi başarabilirken, Türkiye’de hâlâ dişimiz çürümeden diş hekimine gitmiyoruz. Bu nedenle diş kayıpları artarken implant tedavisine daha çok ihtiyaç duyuluyor” dedi.
Ağız ve diş sağlığında yaşanan sorunların temelinin diş fırçalama alışkanlığının yoksunluğuna dayandığını belirten Temel, “Pandemi döneminde yaşamın evlerden sürdürülmesiyle diş temizliğimizi daha çok ihmal etik. Aşırı karbonhidrat, yağ ve şeker içeren beslenme alışkanlığı edinerek de dişlerimize yapılabilecek en büyük kötülüğü yaptık. Bu durum da diş kayıplarını artırdı. Belirli aralıklarla diş hekimine gitmeyi gerektiren implant ve protez tedavileri salgın nedeniyle ertelendi” ifadelerini kullandı.