Türkiye'de yaşayan Ezidiler geri dönmek istemiyor: 'Suriye'de büyük tehlikelerle karşılaşacağız'

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin geri dönüşünün gündeme gelmesiyle Ezidilerin durumu da tartışma konusu oldu. Geri dönmeyi riskli bulduklarını belirten Ezidiler Avrupa’yı güvenli görüyor.

Fotoğraf: Fatma Keber
Google Haberlere Abone ol

URFA - Suriye’de 2011 yılında patlak veren ve 13 yıl süren iç savaşın ardından Beşar Esad’ın devrilmesiyle Türkiye’de yaşayan milyonlarca Suriyeli mültecinin ülkelerine dönme ihtimali yeniden gündemde.

İç savaş sürecinde cihatçı grupların saldırılarına uğrayan Ezidiler ise geri dönüş konusunda temkinli. Türkiye’ye sığınan ve yıllardır Urfa’da ikamet eden Ezidi bir aile 13 yıl süren çatışmaların sona ermesine rağmen, ülkelerine dönmeyi düşünmediklerini belirtti.

'GECE IŞIĞI AÇIP AÇMADIĞIMIZA BAKIYORLAR'

Savaş nedeniyle 2013 yılında Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan aile, Türkiye’de de inançları nedeniyle zor günler geçirdiklerini aktardı. Kendilerine karşı önyargı olduğunu belirten aile fertlerinden biri şunları söyledi:

"Türkiye'ye geldiğimizden beri kimliğimizi kimseyle paylaşmıyoruz çünkü buna karşı çok kaba davranışlarla karşılaşıyoruz. Irkımızdan dolayı çok sorun yaşıyoruz. Mesela Ramazan ayında komşularımız bizim ne yaptığımıza çok dikkat ediyorlar. Oruç tutup tutmadığımıza, gece saatinde ışıklarımızı açıp açmadığımıza kadar dikkat ediyorlar ve ertesi gün bize ‘Neden ışıklarınız açık değildi? Sanki oruç tutmuyorsunuz’ diye soruyorlar.”

'EZİDİ OLDUĞUMUZU KİMSEYE SÖYLEMİYORUZ'

Suriye’de de büyük zorluklar yaşadıklarını anlatan aile üyesi, “Mecburen Türkiye’ye sığındık, ama Türkiye’de de bize bakış açısı gerçekten çok kötü, bize söyledikleri tek şey ‘Siz Allah’a inanmıyorsunuz.’ O yüzden geldiğimiz günden beri kimseye Ezidi olduğumuzu paylaşamıyoruz” dedi.

SİGORTA YOK, MAAŞ 15 BİN TL

Ezidi aile, Türkiye’deki yaşamlarında sadece manevi değil, maddi anlamda da büyük zorluklarla karşılaştıklarını vurgularken, hiçbir sosyal yardım almadıklarını belirtti. 4 kişilik ailede sadece babalarının çalıştığını, onun da sigortasının yapılmadığını belirten bir aile üyesinin aktardığına göre, babanın aldığı maaş da asgari ücretin altında; 15 bin lira.

‘SURİYE'YE DÖNMEK KESİNLİKLE BİR SEÇENEK DEĞİL’

Suriye'ye geri dönmeyi düşünmediklerini dile getiren aile, Ezidi kimliklerinden dolayı orada büyük zorluklar yaşadıklarını ve Suriye’deki yakınlarının da benzer sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. Aile üyesi, özellikle Ezidi kadınlara yönelik baskılar ve Şengal bölgesinde yaşanan katliamları anımsatarak, "Suriye’ye dönmek kesinlikle bir seçenek değil, çünkü Ezidi kimliğimiz nedeniyle orada büyük tehlikelerle karşılaşacağız, kimliğimizde Ezidi yazıyor ve bunu görürlerse bizim için çok kötü olur. Oradaki akrabalarımız, ‘Kesinlikle gelmeyin' diyor. 'Ezidi olduğunuzu bilirlerse sizi yaşatmazlar, biz zor yaşıyoruz' diyorlar. Onlar da kendilerini açık etmemek için camiye gidip namaz kılıyorlar. Biz gidersek kimliğimizden bilinir ve riskli olur" diye konuştu.

‘AVRUPA'DA BİR GELECEK ARIYORUZ’

Aile üyeleri, maddi zorluklar ve güvenlik endişeleri nedeniyle Avrupa'ya göç etmeyi planladıklarını aktardılar: "Suriye’ye gidemediğimiz gibi, Türkiye'de de refah içinde yaşayamadığımız için son seçenek olarak Avrupa’da yaşamayı düşünüyoruz."

Etiketler ezidi suriye mülteci