Türkiye'deki kriz KKTC'yi de vurdu: Yüzlerce kişi güneyde işe başvurdu, Rumlar 'ucuz mal' için kuzeye akın ediyor
Kira, ev taksitleri ve birçok borcun yabancı para birimleri üzerinden ödendiği Kuzey Kıbrıs’ta, TL'deki değer kaybı nedeniyle yaşanan kriz derinleşiyor. Birçok kişi güneyde iş arıyor.
DUVAR - Türk lirasının değerinin yabancı para birimleri karşısındaki tarihi düşüşü Kıbrıs’ın kuzeyini derinden sarsıyor. Ekonomik kriz yüzünden adanın kuzeyinde bazı temel tüketim maddelerinin tedarikinde sorunlar yaşanmaya başlandı. Binlerce Kıbrıslı Türk ise daha iyi bir gelecek için dikkatini Kıbrıs Cumhuriyeti’ne odaklandırmış durumda.
AKARYAKIT KRİZİ
Duvar’ın edindiği bilgilere göre KKTC’de geçtiğimiz haftalarda kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Demokrat Parti (DP) seçim hükümetinin "Akaryakıt krizi yok" mealindeki son açıklamalarına rağmen, kuzeydeki akaryakıt piyasasındaki sorunlar devam ediyor. Pazar akşamına dek KKTC’de tüketicilere akaryakıt ürünleri sunan iki büyük firmadan birisi tedarikte sorun yaşamaktaydı.
KKTC’deki akaryakıt krizi, döviz kurlarındaki dalgalanmanın kontrol dışına taşması ve Türk lirasının değerindeki büyük kayıplar neticesinde geçtiğimiz haftalarda patlak vermişti. KKTC’nin Türkiye’den ithalatını döviz üzerinden yapması ve adanın kuzeyinde Türk Lirasının kullanımından dolayı akaryakıt tedarikçileri büyük sorunlarla karşı karşıya. Hükümet ise bu durumla baş etmek için geçtiğimiz günlerde akaryakıt fiyatlarının daha hızlı şekilde gözden geçirilmesi için düğmeye basmıştı.
ELEKTRİKTE DE SORUN VAR
Akaryakıt krizinin yoğunlaştığı ilk evrede Kıbrıslı Türkler tüpgaz tedarikinde de ciddi sorunlar yaşarken, bölgenin kronikleşmiş sorunu haline gelen elektrik kesintileri de gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Kış aylarında bazı önemli arterlerde ve yollarda sokak lambalarının yanmaması Kıbrıslı Türkleri kaygılandırıyor.
UN KRİZİ: ÜÇ KÖKLÜ FİRMA TÜRKİYE'DEN İTHALAT KARARINA REST ÇEKTİ
Ekonomik krizin sarstığı KKTC’de, son günlerde yeni bir kriz de adından söz ettiriyor. Seçim hükümeti geçtiğimiz günlerde "sektörel rekabeti" artırmak adına Türkiye’den un ve unlu mamullerin ithalatını, fonsuz ve vergisiz olarak serbest bıraktı. KKTC’deki un piyasası bu karara sert tepki gösterdi; Kıbrıs Türk medyasının 'un krizi' olarak adlandırdığı kriz patlak verdi.
Hükümetin yeni kararı sonrasında KKTC’nin köklü üç un firması üretimi durdurma kararı aldı. Kıbrıslı un üreticileri hükümetin yeni kararının kendilerinden habersiz bir şekilde alındığını belirtiyor. Üç firmanın kapanmanın eşiğine gelmesi neticesinde, un üreticileriyle hükümet yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşme sonrasında üreticiler geçici olarak faaliyetlerini sürdürme kararı aldı. Ancak bu gelişmeye karşın Kıbrıs Türk medyası un krizinin önümüzdeki süreçte Kıbrıslı Türkleri sarsmaya devam edebileceği uyarısında bulunuyor.
GÜNEYDE İŞ ARAYAN KIBRISLI TÜRKLER ARTTI
Türk lirasındaki rekor kayıpların ve büyük ekonomik buhranın yansımaları nedeniyle, Kıbrıslı Türkler kış aylarındaki ihtiyaçlarını çok zor koşullarda gidermeye çalışıyor. Başta kiraların, ev taksitlerinin ve birçok borcun yabancı para birimleri üzerinden ödendiği Kuzey Kıbrıs’ta birçok yurttaş yeni gelecek hayallerini KKTC sınırları dışında kurmaya başladı. Daha iyi bir gelecekle iş koşullarının arandığı ülkeler listesinin başlarında da, 1963’ten beri Kıbrıslı Rumların kontrolünde olan Kıbrıs Cumhuriyeti var.
GÜNEYDEKİ SEK SENDİKASI ARACILIĞIYLA İSTİHDAM ARAYIŞI
Kıbrıs basınına yansıyan son bilgilere göre, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’ta sendikalı çalışabilmesi için girişim başlatan Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), başvuru kabul etmeye başladı. 8 bin civarında Kıbrıslı Türk’ün başta turizm olmak üzere inşaat ve hizmet sektörü gibi alanlarda Güney’de faaliyet gösteren SEK sendikası aracılığıyla istihdam edilmesi öngörülüyor.
Başvurularda aranacak en önemli şart, kişilerin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportuna veya kimliğine sahip olması. Türk-Sen’e şahsen yapılacak başvuru sonrasında kişiler güneye yönlendirilecek ve söz konusu alanlarda sendikalı çalışma imkanı bulacak. Türk-Sen başvuruları, adanın güneyinde sağ ve milliyetçi kesimlere yakın duran SEK Sendikası ile varılan anlaşma sonrası kabul etmeye başladı. Kıbrıs medyasına yansıyan son bilgilere göre geçtiğimiz haftanın sonlarına doğru Türk-Sen’e güneyde iş için başvuran Kıbrıslı Türklerin sayısı 300’ü geçti.
RUMLAR AKIN EDİYOR
Öte yandan, Avrupa Birliği üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi para birimi euronun bugün itibarıyla Türk lirası karşısında 20 bandına yerleşmesine paralel olarak, temel ihtiyaçlarını kuzeyden karşılamayı seçen Kıbrıslı Rumların sayısında büyük artış gözlemleniyor. Son haftalarda Kıbrıslı Rumlar ucuz akaryakıt ve temel ihtiyaç maddeleri edinmek üzere adanın kuzeyine adeta hücum ediyor.
Adanın kuzeyine geçmek isteyen kalabalıklar nedeniyle Yeşil Hattaki barikatlarda (sınır kapılarında) uzun kuyruklar oluşuyor. Kıbrıs Türk medyasına göre, kuzey ile güney arasında en çok tercih edilen geçiş noktalarından bir tanesi olan Ay Demet (Metehan)’te hafta sonları kuzeye geçen Rumların sayısı ikiye katlanmış durumda.