Türkiye'deki Mısırlı muhaliflere uyarı: Yayını yumuşatın

Türkiye, Mısır'a yönelik diplomatik adımlar atmaya başlamasının ardından bu ülkede darbeyle iktidara gelen yönetime karşı yayın yapan televizyon kanallarından 'yumuşama' istedi. İsmi verilmeyen bir kaynağa dayandırılan iddiayı AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay da doğruladı.

General Sisi, askeri darbe ile Müslüman Kardeşler iktidarını devirerek yönetime el koymuştu.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır'da 2013 yılında yaşanan askeri darbenin ardından Türkiye'ye gelen muhaliflerin kurduğu televizyon kanallarından yayınlarında sert bir dil kullanmamalarının istendiği iddia edildi. Milli Gazete'den Muhammed Özdemir'in Arabi21 haber sitesine dayandırdığı iddiaya göre, adını gizli tutulan bir kaynak Türk yetkililerin, İstanbul'daki Mısırlı muhalif kanallardan 'profesyonel gazetecilik standartlarına göre haber içeriklerini kontrol etmelerini' talep etti. 

Arabi21'e açıklama yaptığı belirtilen kaynak, Türkiye'nin talebinin, son günlerde Mısır'a yönelik yakınlaşma çabalarının ardından geldiğinin altını çizdi. Habere göre Türk makamları Mısırlı TV kanallarının sahiplerinden kanalları kapatmalarını istemedi ancak yayınlarında sert bir çizgi izlememelerine yönelik talepte bulundu.

'GÖZDEN GEÇİRMEMİZ İSTENDİ'

Muhalif TV kanalı Al-Sharq Yönetim Kurulu Başkanı ve siyasetçi Eymen Nur da Makmaleen TV kanalına verdiği röportajda, "Direktif alma dedikodusu yanlış ama aramızda süren bir diyalog var. Bizden kanalları kapatmamızı değil, yayın politikasını gözden geçirmemizi istediler" açıklamasını yaptı.

Nur'a göre, Al Sharq TV kanalında "kanalın ilkelerine halel getirmeksizin, politikalarını basın tüzükleri doğrultusunda kontrol etme konusunda devam eden bir tartışma" olduğunu da söyledi.

AKTAY: KİMSE TUTUKLANMAYACAK

Haber 7'nin aktardığına göre AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay da, “Türkiye kimseyi tutuklamayacak ve Mısır'a teslim etmeyecek. Türk makamları ile TV yetkilileri arasında görüşmeler var. Televizyon yetkililerinden içerik politikasının gözden geçirilmesi talep edildi" dedi.

Sharq TV’sinin program sunucularından Sami Kemaleddin de konu üzerine sosyal medya hesabından, “Vatan, Sharq ve Mekameleen TV’lerine, siyasi programları durdurma, Sisi’ye yönelik eleştirilere son verme ve Mısır içişlerine karışmama talimatları verildi” şeklinde bir mesaj yazdı.

MISIR: MEMNUNİYETLE KARŞILADIK

Independent Türkçe'de yer alan haberde ise Mısır Enformasyon Bakanı Usame Heykel'in, Türk hükümetinin Mısır karşıtı kanallarla ilgili kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirti. Haykal, bu adımı, iki ülke arasında son yıllarda yaşanan farklılıklara konu olan dosyaların tartışılması için uygun bir ortam yaratan Türk tarafından iyi bir jest olarak nitelendirdi. 

Uluslararası ilişkilerde bir ülkeden başka bir ülkeye kanal açılmasının kabul edilemeyeceğini de sözlerine ekleyen Heykel “Her ülke kendi çıkarını ve halkının çıkarını araştırmalı, bu çok önemli ve ben de öyle düşünüyorum. Türkiye ile Mısır arasındaki siyasi farklılıklar iki halkın çıkarına. Mısır, kimseye muhalefet etmeyen bir devlettir ve ortak çıkarları anlamak ve korumak temelinde herkesle ilişkilerini geliştirmeye çalıştığı için Mısır'ın uluslararası ilişkilerinde sabit bir pozisyonu vardır" dedi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler mısır sisi darbe