Türkiye'nin çok acil taze paraya ihtiyacı var
Türkiye’nin çok ciddi bir kaynak girişine ihtiyacı var ve bunun için de IMF’nin desteğine... İster IMF’den, ister Körfez’den, ister Çin’den gelsin, Türkiye’nin çok acil taze paraya ihtiyacı var.
TCMB’DEN SÜRPRİZ FAİZ ARTIRIMI
Piyasalar tarafından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeterince özerk davranamadığı görüşü hakim olmaya başlamış ve politika faizinin düşük oranlarda artırılıp, makro ihtiyati tedbirlere yüklenileceği düşünülürken, beklentilerin üç katı üzerinde faiz artırımına gitmesi büyük bir sürpriz oldu. 250 baz puan artış beklenmekteydi, TCMB politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesine yükseltmiş oldu. Para Piyasası Kurulu’na (PPK) atanan yeni isimlerin etkisi gözlenmeye başladı. Bundan sonrasında dezenflasyonist yaklaşımın daha da ağır basması bekleniyor.
KKM BUNDAN BÖYLE GERİLER Mİ?
Temmuz ayı sonu itibarıyla, Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) hacmi 3 trilyon 132 milyar TL’ye dayanmış bulunuyordu. Döviz kurlarının tırmanmasını engellemek amacıyla palyatif bir formül olarak uygulamaya konulan KKM, kurların artışını engelleyemezken, TCMB ve Hazine’ye büyük bir yük olmaya başladı. Bugün gelinen noktada KKM, Türkiye ekonomisinin ve finansal sistemin kırılgan halkası olmuş durumda. TCMB’nin KKM’den TL mevduata geçilmesi yönündeki çağrısı ise şimdilik etkili olacağa benzemiyor. Ne zaman ki politika faiziyle enflasyon arasındaki makas kapanır, negatif reel faiz sarmalından çıkılırsa, KKM ile mücadele mümkün olabilir.
NEGATİF REEL FAİZ HALA SORUN
TCMB’nin politika faizi artırımlarında ürkek davranması, enflasyonun seyrinin ise artan oranda devam etmesi sonucunda, TL mevduat faizlerine yöneliş sınırlı kalmayı sürdürüyor. Yıllık enflasyonun çok çok gerisinde kalan bu faiz oranlarıyla ‘liralaşma’ imkansız görünüyor. Yıllık yüzde 15-17 bandında seyreden TL mevduat faizlerinin, TCMB’nin 750 baz puanlık artırımdan sonra yüzde 35-40 bandına gelmesi bekleniyor. Ama bu oran bile enflasyon oranının yanında oldukça düşük bir oran olarak kalacak. Yine tasarruf sahiplerinin KKM’den TL mevduata geçmesi için rasyonel bir ortam söz konusu olmayacak.
TİCARİ KREDİLERE ETKİSİ NE OLACAK?
Dezenflasyonist politikaların birinci öncelik olmasıyla birlikte, politika faizinde artırımların süreceği kesin gibi görünüyor. Bu bir zorunluluk, ancak bunun reel sektör açısından çok acı bir ilaç olacağını da belirtmek gerek. Likidite azaltıcı önlemler çerçevesinde kredi musluklarının kısılması ve seçici krediler sebebiyle zaten kredi almakta git gide zorlanan şirketler, kısa dönemde yüzde 50-60 faizle kredi bulduklarında sevinecek gibi görünüyor. Özsermaye sıkıntısı çeken firmalarla yeni yatırım planı içinde bulunan firmalar açısından süreç pek de olumlu değil. Büyük olasılıkla yatırımlarda revizyona gidecekler. Ödeme güçlüğü çeken bazı firmalar açısından ise bu durum kabusa dönüşebilir.