Türkiye'nin ilk yetişkin kukla kanalı: Kukla Kabare
Oyuncu ve kuklacı Nazmi Sinan Mıhçı, Nihat Maça ile birlikte +18 kukla projesi Kukla Kabare'de her bölüm ayrı bir konuyu izleyicilerle buluşturuyor. Nazmi Sinan Mıhçı ile Kukla Kabare'yi konuştuk.
DUVAR - 1978 yılında Elbistan'da doğan Nazmi Sinan Mıhçı, 2002’de İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun oldu. Tiyatroya İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’nde başlayan Mıhçı, çeşitli dizi, film ve reklamlarda oyunculuk ve oyuncu koçluğu yaptı. İlk olarak 2000 yılında kukla oynatıcılığına başlayan Mıhçı, televizyon ve reklamlarda kukla oynatmasının yanı sıra Türkiye’nin ilk ve tek kukla filmi "Rimolar ve Zimolar: Kasabada Barış" filminde kukla oynatıcılığı yaptı.
Kukla oynatıcılığı yaptığı dönemde tiyatroya da devam eden Nazmi Sinan Mıhçı, 2010 yılında Terzopoulos yönetmenliğinde Atis Tiyatrosu’nda “Zincire Vurulmuş Prometheus” oyununda oyunculuk yaptı. Mıhçı, 2018 yılında hayalini gerçekleştirerek, korona virüsü salgınına kadar tek kişilik ve kuklalı “Bir Yıldız Batıyor” oyununu sahnelemeye devam etti.
Mıhçı, şu sıralar ise Nihat Maça ile birlikte, Türkiye Video Network’un +18 Kukla olarak adlandırılan YouTube kanalı projesi Kukla Kabare'de her bölüm ayrı bir konuyu ve masalı izleyicilerle buluşturuyor. Videolarda kuklayı seslendiren Nazmi Sinan Mıhçı ile Kukla Kabare'yi konuştuk.
Kukla tiyatrosundan bahsedebilir misiniz? Ne zamandan beri yapıyorsunuz?
Öncelikle tiyatroda kukla oynatmak ile kamera karşısında kukla oynatmak iki farklı disiplin. Kamera karşısında kukla oynatmaya 2000 yılında başladım. Türkiye’de bir kukla eğitimi olmadığı için Jimmy Henson ve Frank Oz gibi ustaların videolarını defalarca izleyip çalışarak kendimi eğitmeye çalıştım. Çok fazla profesyonel işte de çalışarak deneyim kazandım.
Tiyatroda kukla oynatmaya ise tek kişilik oyunum “Bir Yıldız Batıyor” ile başladım ve bütün deneyimimi oraya aktardım.
“Kukla Kabare” kanalının fikri nasıl ortaya çıktı?
Kukla Kabare’yi yaptığımız TVN ekibi ile bir firmaya YouTube için çocuk içeriği hazırlıyorduk. Benim daha önce dijital platformlarda denemelerim olmuştu. Bu çocuk içeriğini çekerken de çekime ara verdiğimizde kuklayı gerçekliğe ve yetişkin dünyasına taşıdığımda ne kadar eğlenceli olduğunu ekip de gördü. Daha sonra ekibin de motivasyonu ile sadece eğlenmek için kanalı kurduk ve ortaya güzel bir sinerji çıktı.
Videolardaki metinleri kim yazıyor? İlham kaynaklarınız neler?
Videoları tamamen metinsiz ve doğaçlama çekiyoruz. Nihat Maça da ben de o andaki enerji ve neşemize göre doğaçlıyoruz. Mesela paylaşım konusu ile başlarız sonra da konuyu Rapunzel masalına bağlarız diyerek başladığımız bir içerik en sonunda ölüm üzerine konuştuğumuz ve kuklanın Nasreddin Hoca kuklasını oynattığı bir bölüme dönüşebiliyor.
Bilgi Deryası programı ve Baba ve Oğluşu serilerinin ve karakterlerinin yanı sıra yeni karakterler ve seriler olacak mı? Format değişikliği düşünüyor musunuz?
Şu anda öyle bir hazırlık içinde değiliz ama zaman ne gösterir bilemeyiz. Format değişikliği gündemimizde değil ama belki programa konuk alabiliriz.
Videolardaki mizahı ne olarak adlandırıyorsunuz, genel bir tanımı var mı?
Kukla mizahı bilinen komedi matematiğinin dışında. Klasik mizahta şakaya giriş, orta ve final vardır. Ancak kukla mizahında şakanın nereden geleceğini bilemeyiz. Kukla bir persona (İbiş, soytarı gibi) olduğu için ofansif mizaha çok daha uygun ve o kanallardan besleniyor.
Videolarda güncel konulara da değiniyorsunuz. Özellikle işlemek istediğiniz bir konu ya da tema var mı?
Konu belirlense bile kukla bizi (beni) bambaşka bir yere götürebiliyor. Benim ilgilendiğim ise güncel olaylardan çok toplumsal tabular.
Kukla Kabare, Youtube'daki eğlence kanallarının aksine farklı bir konseptle, öz ve özgün videolarıyla izleyiciyle buluşuyor. Gelen tepkiler nasıl?
Genellikle çok olumlu tepkiler alıyoruz. Beğenileceğini tahmin ediyorduk ama bu kadar kısa sürede kitlelere ulaşmasını öngörmüyorduk açıkçası.
Ne sıklıkla video yayınlamaya devam edeceksiniz? Farklı projeler gelecek mi?
Şimdilik haftada 2 içerik devam edecek, Benim farklı projelerim var, onları da sırası gelince konuşacağız.