Türkiye'nin İsrail kararı dünya basınında: 'Erdoğan baskı altında'

Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'le ithalat ve ihracatın tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıklamasının ardından bu açıklama dünya basınına da yansıdı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı dünya basınında da geniş yer buldu. Bloomberg haber sitesinin haberinin ardından, Ticaret Bakanlığı, haberleri teyit ederek, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu duyurmuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da bugün yaptığı açıklamada, "Aradan geçen bu süre zarfında ateşkes olması beklenirken tam tersine olmaması, uzlaşmaz tutumun devamı ve Refah bölgesindeki insanların durumunun ağırlaşması karşısında devletimizin ilgili kurumlarının aldığı karar gereği dün itibarıyla ihracatta ve ithalatta İsrail'e yönelik, kalıcı ateşkes sağlanıncaya ve Gazze'ye yardımların kesintisiz şekilde ulaşılması serbest bırakılıncaya kadar uygulanacak" değerlendirmesinde bulundu.

BBC: ERDOĞAN, BASKI ALTINDAYDI

İngiltere'nin BBC haber sitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atıfla, 'Türk liderin, aylardır, İsrail'e karşı önlem açıklaması için hem muhalefetin hem de kendi müttefiklerinin siyasi baskısı altında' olduğunu ifade etti. AK Parti'nin 31 Mart yerel seçimlerinde, 20 yılı aşkın süre içinde 'en kötü yenilgisini' yaşadığı yorumuna yer veren BBC, pek çok dindar seçmenin İsrail'e karşı sert tedbir çağrısında bulunan YRP'yi desteklediğini yazdı. 

BBC, Türkiye'nin seçimlerden çok kısa bir süre sonra demir ve çelik de dahil 54 ürünün ihracatına kısıtlama getirdiğini, ardından da ticareti durdurma kararı aldığını hatırlattı.

DER SPIEGEL: TİCARET HACMİ 6,8 MİLYAR DOLAR DÜZEYİNDEYDİ

Almanya'nın Der Spiegel haftalık siyaset dergisi de konuya ilişkin haberinde, "İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler, Gazze'deki savaş nedeniyle gergin. Şimdi ise Ankara iki ülke arasındaki ihracat ve ithalatı durdurmak istiyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz buna sert tepki gösterdi" değerlendirmesinde bulundu. İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 6,8 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Der Spiegel, Erdoğan'ın Gazze'ye saldırıları sebebiyle İsrail'i 'soykırım' ile suçladığını da anımsattı.

REUTERS'TAN 'ÜÇÜNCÜ ÜLKE' İDDİASI

Konuya ilişkin haberinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıklamalarına yer veren Reuters haber ajansı, Türkiye'nin Gazze'de kalıcı ateşkes ve insani yardım tedariki sağlanana kadar İsrail'le ticareti devam ettirmeyeceğini aktardı. Öte yandan, Reuters'a konuşan dört ihracat sektörü kaynağı, Türkiyeli ihracatçıların, aldıkları sıkı emirlerin ardından, mallarını İsrail'e üçüncü ülkeler aracılığıyla göndermenin yollarını aradığını iddia etti.

FT: PEK ÇOK MUHALİF ADAY SEÇİM DÖNEMİNDE ERDOĞAN'I ELEŞTİRDİ

İngiltere'nin Financial Times gazetesi de konuya ilişkin haberinde, Türkiyeli yetkililerin İsrail'e yönelik bu kararın 'geçici' olduğuna işaret ettiğini, Ankara'nın şartlarının karşılanması durumunda söz konusu önlemlerin tersine çevrilebileceğini yazdı. 

FT de BBC'ye benzer bir şekilde 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlere işaret ederek, Erdoğan'ın ülke içinde, özellikle de partisinin 20 yılı aşkın süre sonra yerel seçimlerde yaşadığı en büyük yenilginin ardından, İsrail'e karşı önlemleri artırma yönünde önemli bir baskı ile karşı karşıya olduğu yorumunda bulundu. FT, seçim sürecinde pek çok muhalefet adayının Erdoğan'ın İsrail'e karşı yeterli önlem almadığı eleştirisinde bulunduğunu hatırlattı. Gazete, Gazze'ye saldırılar başlamadan önce, Erdoğan'ın İsrail'le bir yakınlaşma politikası yürüttüğünü ve bu bağlamda Eylül 2023'te Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu marjında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir görüşme gerçekleştirdiğini anımsattı. 

AP: ÇİFTE STANDART İLE SUÇLANMIŞTI

ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansı da Türkiye'nin İsrail'le olan ticareti durdurma kararını duyurduğu haberinde, "Mart ayındaki yerel seçimlerde büyük aksilikler ile karşı karşıya kalan Erdoğan hükümeti, İsrail'le olan ticaretin durması için ülke içinde yoğun bir baskı ile karşı karşıyaydı. Eleştirenler, hükümeti, İsrail'e güçlü suçlamalar yöneltirken ticari ilişkileri sürdürerek çifte standart uygulamakla suçluyordu" diye yazdı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)