Türkiye'nin kuruyemiş haritası: Bayburt kaju, İzmir çikolata seviyor
Türkiye'nin kuruyemiş haritası çıkartıldı. Buna göre yılda kişi başı 6,5 kilo kuruyemiş yenilirken Türkiye en çok siyah kavrulmuş çekirdek tüketiyor.
DUVAR - Türkiye'de bulunan bir kuruyemiş firması 81 ilde en çok tüketilen ürünlerle ilgili harita çıkardı. Türkiye'nin toplam kuru yemiş pazarı yıllık 3,5 milyar dolar seviyelerine ulaşırken yılda kişi başı 6,5 kilo kuruyemiş tüketiliyor. Türkiye bu verilerle dünyada kuruyemiş tüketiminde 5. sırada.
Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre Türkiye'de yılda ortalama 120 bin ton ay çekirdeği tüketiliyor ve bu da kişi başı yılda bir buçuk kilograma denk geliyor. Türkiye'nin sahil bölgeleri normal tuzlanmış ay çekirdeği ürünlerini tercih ederken, iç bölgeler daha az tuzlu çekirdek yiyor. Ay çekirdeği bilinenin aksine Trakya'dan değil çoğunlukla güneydoğudan temin ediliyor.
Firmanın verilerine göre, Bitlis ilk sırada Kudüs hurmasını tercih ederken, Bingöl ve Gümüşhane kavrulmuş badem içi tüketmeyi tercih ediyor. Aydın ve İzmir’in tercihi Antep fıstıklı sütlü çikolata olurken, Çankırı ve Bayburt’un ilk tercihi Kaju oldu.
Kuruyemişte Ankara’nın, Kocaeli’nin, Kayseri’nin, Kırşehir’in, Karabük’ün, Bartın’ın, Muş’un, Iğdır’ın, Ardahan’ın, Hakkari’nin ilk tercihi lüks karışık kuruyemiş oldu. Osmaniye'de ise en çok tüketilen kuru yemiş mesir macunu oldu.