VİDEO

Türkiye'nin olimpiyat madalyalı tek erkek karatecisi: Eray Şamdan

Babasının izinden giderek onlarca şampiyonluk kazanan ve Türkiye'yi olimpiyatlarda da temsil etmiş olan Eray Şamdan kimdir?

Milli karateci Eray Şamdan, 1997’de Kocaeli’de doğdu. Karateye, kendisi gibi bir karateci olan babası sayesinde başlayan Şamdan, daha 5 yaşındayken, babasının kulübü olan Gebze Şamdan Karate-Do İhtisas Kulübü’ne adım attı. Annesi de bir süre karate ile uğraşan Şamdan, hayatının her anında karatenin içinde yer aldı. Karateci bir aileye doğan Eray Şamdan, bugün idolü olarak gördüğü efsane karateci Alexandre Biamonti’yi izleyerek büyüdü. 

Gençlik kategorilerinde katıldığı turnuvalarda defalarca kez altın madalya kazanan Şamdan, 2018’de İspanya’da düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda 60 kilo kumitede bronz madalya aldı. 

2019 ise onun için tam bir madalya yılı oldu. Genç sporcu, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Guadalajara’ya, Fas’tan Japonya’ya birçok ülkede yapılan Premier Lig ve Seri A şampiyonalarında madalya kazandı. 

Şamdan, Tokyo 2020 Olimpiyatları’na kadar katıldığı turnuvalarda 3 altın, 2 gümüş, 5 bronz madalyayı boynuna taktı ve adeta podyumdan inmedi. Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda aldığı gümüş madalyayla Türkiye’ye bu ilk ve tek olimpiyat madalyasını kazandırdı. 

Şamdan, 2022’de Cezayir’de de zirveye çıktı ve Türkiye’ye bir altın madalya daha kazandırdı. Karate sporu Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nda yer almasa da Şamdan rotasını diğer turnuvalara çevirdi. Babası ve Türkiye Karate A Milli Erkek Takımı hocası Adnan Şamdan’la birlikte çalışmalarını sürdüren genç sporcu, bu yıl düzenlenen Karate K-1 Premier Lig Finalleri erkekler 60 kiloda altın madalyanın sahibi oldu.

Geçtiğimiz mayıs ayında Hırvatistan’da düzenlenen 59. Avrupa Karate Şampiyonası’nda da bronz madalya kazandı.

Şimdilerde Darıca Belediye Spor Kulübü’nde kariyerini sürdüren genç sporcu, beden eğitimi öğretmenliğinin yanı sıra, Uludağ Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimini sürdürüyor. 27 yaşındaki milli karateci, spor kariyerine olimpiyat ikinciliğinin yanı sıra 6 dünya şampiyonluğu, 2 dünya üçüncülüğü, 8 Avrupa, birer Avrupa Oyunları ve Akdeniz Oyunları ile 15 Türkiye şampiyonluğu sığdırdı.

Şamdan’ın yeni hedefi ise, İspanya'da 20-24 Kasım'da gerçekleştirilecek Dünya Karate Şampiyonası’nda altın madalya kazanmak.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler eray şamdan karate