Türkiye'nin yeni normali: Yaşam pahalılığı

Dünya çapında 39 ülkeden 33 bin 866 katılımcının görüş ve düşünceleri alınarak hazırlanan yaşam maliyeti araştırması yayınlandı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BAREM’in global ortağı WIN International, yaşam maliyeti araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. 

Türkiye bacağının BAREM tarafından gerçekleştirildiği araştırmaya göre, İsveç’te nüfusun yüzde 56’sı rahatça yaşadığını söylerken  Türkiye’nin yüzde 56’sı ay sonunu getirmekte zorlandığını belirtiyor. Araştırma, Türkiye'de nüfusun yalnızca yüzde 21’inin “rahat” bir yaşam sürdüğünü belirtiyor.

Araştırma, yaşam pahalılığının artmasına rağmen, dünya genelinde “rahat yaşadığını” belirten bireylerin oranında geçen yıla kıyasla yüzde 3’lük bir yükseliş yaşandığını gösteriyor.

Ankette, yüzde 56’sının mali açıdan rahat olduğunu belirtmesiyle ilk sırada yer alan İsveç’i, Hollanda (yüzde 54), Paraguay (yüzde 53) ve Almanya (yüzde 50) takip ediyor. Arjantin (yüzde 78), Şili (yüzde 64) ve Laos (yüzde 64) da geçinmekte zorlananların en yoğunlukta olduğu ülkeler.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 56'SI GEÇİNMEKTE ZORLANIYOR

Türkiye’de ise, katılımcıların yüzde 56’sı geçinmekte zorlanıp ay sonunu getirmekte güçlük çektiğini söylerken sadece yüzde 21’i konforlu bir hayat sürdüğünü ve yüzde 22’si de ne rahat olduğunu ne de zorlandığını belirtiyor.

Bölgesel verilere bakılacak olur ise; Avrupalılar ve Asya-Pasifik bölgesindeki bireyler, Orta Doğu (yüzde 15), Amerika (yüzde 23) ve Afrika (yüzde 25) kıtalarına kıyasla sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 29 oranında “rahat yaşadıklarını” bildiriyor.

Mali koşullarını iyileştirmek amacıyla pek çok kişi yakın zamanda maliyet düşürücü önlemler aldığını belirtiyor; küresel ortalamanın yüzde 42’si geçen ay giderlerini kıstığını söylerken yüzde 30'u da artan yaşam maliyetine yanıt olarak gelecek aylarda harcamaları aktif olarak azaltma niyeti olduğunu ifade ediyor.

Geçmiş aylarda bazı harcamalarını kestiğini belirtenlerin en yoğunlukta olduğu ülkelerin başında Arjantin (yüzde 62), Yunanistan (yüzde 61) ve İrlanda (yüzde 60) gelirken, harcamalarını azaltma planı olmayanların en çok olduğu ülkeler Nijerya (yüzde 39), Hong Kong (yüzde 36) ve Finlandiya (yüzde 35).

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 68'İ HARCAMA KESİNTİSİ İÇERİSİNDE

Araştırmanın Türkiye ayağına bakıldığında; ülkenin yüzde 34’ü geçmiş aylarda harcamalarını kestiğini, bir diğer yüzde 34’lük kısmı da gelecek aylarda harcamalarını azaltmayı düşündüğünü söylüyor. Yüzde 24’lük bir kesim ise gelecek harcamalarında herhangi bir değişiklik yapmayı planlamadığını bildiriyor.