TÜSES araştırması: Sandığa gitmeyen seçmenin sonuçta etkisi olmadı

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı'nın yerel seçim araştırmasına göre, seçime katılım yüksek de olsaydı İstanbul'da seçimi Ekrem İmamoğlu kazanacaktı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) 31 Mart 2024 İstanbul Seçim Analizi Raporunu yayınladı. Rapordaki bir analize göre, kamuoyunda sanıldığı gibi sandığa gitmeyen seçmenin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarını değiştirecek bir etkisi olmadı. Yani AK Parti seçmeninin tamamı sandığa gitmiş olsaydı da İstanbul’da seçimi Ekrem İmamoğlu kazanacaktı.

İstanbul’da 14 Mayıs 2023 seçiminde oy kullanan 1 milyon 268 bin kişi 31 Mart 2024 seçiminde sandığa gitmedi ve katılımdaki düşüş yaklaşık yüzde 12 olarak gerçekleşti. Bu seçmenlerin yaklaşık 850 bini iktidar bloğundaki partilere, yaklaşık 400 bini ise muhalefet bloğundaki partilere oy veren seçmenlerden oluştu.

İktidarı destekleyen partiler grubundan sandığa gitmeyen seçmen 847 bin 500 iken iki aday arasındaki oy farkı yaklaşık 1 milyon olduğu için İmamoğlu seçimi yine önde göğüsleyecekti.

Muhalefet bloğundaki partilerin İl Genel Meclisi toplam oyları 4 milyon 514 bin 315 olurken, belediye başkanlığını seçimlerinde İmamoğlu bu oyun üstüne çıkarak, 4 milyon 741 bin 443 oy aldı. Yani, 14 Mayıs’ta iktidar bloğuna oy veren yaklaşık 200 bin seçmen, 31 Mart’ta oyunu İmamoğlu’na verdi. Bu oyların önemli kısmı Cumhur ittifakına oy vermiş seçmenlerden geldi.  Partiler arası oy geçişkenlikleri bu seçime kadar aynı grup içindeki partiler arasında olurken, 31 Mart 2024’te, İmamoğlu karşı gruptan da oy almayı başardı.

MUHALİF OYLAR CHP'YE YÖNELİYOR

TÜSES analizinde yapılan tespitlerden bazıları şöyle: 

- İktidar partileri ve/veya iktidara yakın partiler bloğundan muhalefet bloğuna geçişler olurken, muhalefet bloğundan iktidar bloğuna geçiş görünmüyor ve bu nedenle Cumhur İttifakı İktidarını Destekleyen Partiler Bloğu eriyor.

- Özellikle muhalefet bloğunda, aynı blok içerisinde olup birbirine muhalefet eden partileri kendi muhalif seçmenleri cezalandırırken, oylar muhalefetin lokomotif partisi olan CHP’de toplanıyor.

- CHP’nin hedeflediği tabanda ittifak İYİP ve bazı küçük partilerin tabanının CHP’ye kayması ile tutmuş gözüküyor. CHP bu seçimde Türkiye ittifakı söylemi ile büyük bir başarı kazanmakla birlikte büyük bir sorumluluğun da altına girmiş durumda. Çünkü daha önce kendisine oy veren geleneksel seçmen profili artık daha da çeşitlendi.

- İktidarın topyekûn tüm kurum ve yapılarıyla yüklendiği İstanbul seçimlerinin kazanılması CHP ve Ekrem İmamoğlu’nun kesinlikle çok büyük bir başarısıdır. İstanbul’da başarının daha çok toplumsal muhalefetin CHP’de konsolide olmasıyla ve Ekrem İmamoğlu profiliyle elde edildiğini görmek ve muhalefet bloğu içindeki tüm seçmene seslenmeye ve dokunmaya devam etmek önemli.

- CHP’nin 31 Mart 2024 seçim başarısı muhalif blok içindeki 14 Mayıs 2023 küskünlerinin de tekrar umutlanmasını ve kazanılmasını sağlama olasılığı çok yüksek. Öte yandan yerel yönetimlerde gösterilecek başarı, halka dokunan uygulamalar, iktidar bloğu içindeki küskünlerin de kazanılmasını sağlamak için CHP’ye olanak sağlıyor.