Tutuklu aileleri EMEP’i ziyaret etti: Ölüm haberleri almak istemiyoruz

Emek Partisi Genel Merkezi'ni ziyaret eden tutuklu aileleri, "Amacımız gündemde kalmak değil. Sorunlarımıza çözüm istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dün TBMM’de HDP'nin grup toplantısına katılan, ardından meclis önünden Adalet Bakanlığı'na yürümek isterken polisin meclis önünde müdahale ettiği hasta ve infazı yakılan tutukluların aileleri, siyasi parti ve kurumlara başlattıkları ziyaretleri ile taleplerini dile getirmeye devam ediyorlar. Bugün Emek Partisi Genel Merkezini ziyaret eden tutuklu aileleri “Amacımız gündemde kalmak değil. Biz zaten 2 aydır gündemdeyiz. Mücadele ediyoruz. Sorunlarımıza çözüm istiyoruz. Desteklerinizi istiyoruz” dediler.

Evrensel'in haberine göre tutuklu ailelerinin Emek Partisi ziyaretine HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede de eşlik etti. Aileleri Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ile Ankara İl yöneticileri karşıladı.  Aileler EMEP Genel Bşk. Yardımcısı Gürkan’a, “Adalet Nöbeti Aileleri” adına düzenledikleri 11 sayfalık “Türkiye Hapishanelerinde Hasta Mahpus ve Sağlığa Erişim Hakkı” başlığını taşıyan dosyayı sunarak yaşadıklarını anlattı.

Babası 30 yıldır cezaevinde olan hasta mahpus yakını Herdem Mervani babasının geçici hafıza kaybı yaşadığını, pandemi döneminde cezaevi koşullarının kötüleştiğini ifade ederek, “Bu mesele 2 aydır gündemde. Bizim derdimiz gündemde kalmak değil. Biz soruna kalıcı çözüm istiyoruz. Ölüm haberleri almak istemiyoruz” dedi.

Cezaevlerinin ölüm hücrelerine dönüştüğünü vurgulayan bir başka mahpus yakını ise “Bu hukuksuzluğun ortadan kalkması lazım. Diyarbakır cezaevinden alınan bir tutsak kilometrelerce öteye Edirne’ye, Karadeniz’e gönderiliyor. Bu hem bizim için hem de cezaevlerinde kalanlar için zorlayıcı oluyor. Cezaevinde kalan biri manevi olarak ayakta kalıyor. Kilometrelerce uzağa göndermek cezaevinde kalan yakınlarımız için zor oluyor” dedi.

Dün Gelecek Partisi ile görüştüklerini, CHP ve İYİ Partiden de randevu talep ettiklerini ancak bir cevap alamadıklarını ifade eden aileler, kendileri kabul ettikleri için Emek Partisine teşekkür etti.

'TALEPLERİNİZ BİZİM DE TALEPLERİMİZ'

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ise yaşanan hak ihlallerini İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) raporlarından takip ettiklerini söyledi. Gürka, “Siyasi hükümetin dışarda uygarlığı düşmanca rejim ve politikaları aynı zamanda yargı sürecine de yansımakta ve cezaevi sürecine de yansımakta. Yargılamaların büyük bir çoğunluğunun hukuki olmadığını biliyoruz. Yargı sürecinin böylesine hukuk dışı işleyişinin yanında cezaevindeki uygulamalar da siyasi hesaplaşmanın bir parçası. Aysel Tuğluk'un annesine ne yaşatıldıysa, şu anda Aysel Tuğluk'a da aynısı yaşatılıyor. Tuğluk'un hukuk ve insanlık dışı uygulamalara maruz bırakıldığını biliyoruz. Bizim Türkiye çapında vereceğimiz demokrasi mücadelesi, adalet için de verilecek bir mücadeledir. Bizim talebimiz şudur, hasta siyasi tutsaklar başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılmalıdır. Çünkü biz onların suçlu olduğunu düşünmüyoruz. Talepleriniz bizim de taleplerimiz. Parlamentoda sandalyemiz yok ama mücadelemizin sınırları parlamento ile sınırlı değil. Demokrasi mücadelesinin bir parçası olarak ele alıyoruz. EMEP bütün hak ihlallerini takip ediyor ve sizlerle mücadele paylaşımı içerisinde” dedi. (HABER MERKEZİ)