Tuz Gölü'nde yasak olan avcılık yeniden yasaklandı

Tuz Gölü'nde avlanması yasak olan boz ördek avı yeniden yasaklandı. Karar Aksaray Merkezi Avcılık Komisyonu toplantısında alındı. Doğa Derneği kararı, olumlu ama yetersiz buldu.

Boz Ördek (Fotoğraf: Levent Göksoy)
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Aksaray'da 2 Şubat’ta Merkezi Avcılık Komisyonu (MAK) toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde (ÖÇKB) bulunan boz ördeğin avlanması yasaklandı. Kuş gözlemcileri, ördek familyasından olan elmabaş patkanın avlanmaması yönünde de şerh düştü.

Türkiye ve dünyadaki önemli doğa alanlarının yaşaması için faaliyet yürüten Doğa Derneği, kelaynak, ceylan, flamingo gibi pek çok canlının ve endemik bitki türünün neslinin tükenmemesi için çalışıyor. Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, Aksaray'da yapılan toplantıda alınan yasak kararını olumlu ancak eksik bulduklarını belirtti.

Dicle Tuba Kılıç

‘UYGULAMADA EKSİK VAR’

Türkiye'nin en büyük ikinci gölü konumunda olan Tuz Gölü, aynı zamanda Ramsar kriterlerine göre “A Sınıfı” bir sulak alan, "Önemli Bitki Alanı", "Önemli Kuş Alanı", "Önemli Doğa Alanı" ve "I. Derecede Sit Alanı" statülerine sahip. Yoğunlukla flamingoların yaşam alanı olarak da bilinen Tuz Gölü pek çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Koruma statüsü nedeniyle avlanmanın yasak olduğu Tuz Gölü havzası, kaçak avcılık riski altında. Aksaray Valiliği tarafından yapılan MAK toplantısında yasak olan avcılık için yeniden yasak kararı alındı. Kararı olumlu karşıladıklarını anlatan Dicle Tuba Kılıç, diğer iller için de örnek olduğunu söyledi. Yıllardır nesli tükenme riski altında bulunan kuş türlerinin avlanmasının yasaklanması için çaba gösterdiklerini sözlerine ekleyen Kılıç, avcıların baskısı nedeniyle yasağın uygulanmadığını belirtti.

'YASAK BÖLGEDE AVA İZİN VERİLİYORDU'

Türkiye'de boz ördek sayısının çok azaldığına dikkat çeken Kılıç, yeşilbaş ördeğe benzer olması nedeniyle av sırasında ayırt edilemediğini kaydediyor. Yasak olan koruma bölgesindeki avcılığın yasaklanması gerektiğini belirten Kılıç, uygulamadaki eksiklikleri şöyle anlatıyor: “ÖÇKB sınırları çok dikkate alınmadan geçen sene ava açılmıştı. Yerel komisyon yasa dışı bir karar aldığının farkında değildi. ÖÇKB'yi ava açabileceklerini düşünüyorlar. Çevre Koruma Genel Müdürlüğü duruma el koyunca bu kararın alındığını düşünüyorum.”

Resmi yasakların caydırıcı olmadığını anlatan Kılıç, "Avcılar o kadar fazla ve o kadar güçlü ki, av kontrolü yapan ekip sayısı az. Bu kararlara seviniyoruz ama Türkiye'de alınmış kararlara uyan avcı topluluğu yok" dedi. Caydırıcı uygulamaların devreye alınmasını isteyen Kılıç, her şeyin yok oluşa gittiği bir dönemde, avcılığın tamamen yasaklanması gerektiğini belirtti. Tuz Gölü'nün sığ bir göl olması nedeniyle her yıl flamingoların kaçırıldığını sözlerine ekleyen Kılıç, avcılığa 'spor' olarak bakılamayacağını vurguladı.