Tuzla'da iş cinayeti: Metrelerce yukarıda kalp krizi geçiren işçi 45 dakika sonra indirildi

Tuzla'da gemi bakımı yapan bir işyerinde çalışırken hayatını kaybeden 40 yaşındaki Cumali Kurtay'ın metrelerce yukarıda kalp krizi geçirdiği ve 45 dakika sonra indirildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir dönem adı sıklıklı işçi cinayetleri ile gündeme gelen Tuzla’daki İzzet Dönmez'in şahıs şirketi Dönmez Gemi'de 14 Temmuz'da meydana gelen iş cinayetinde hayatını kaybeden Cumali Kurtay’ın ağır bir ihmaller zincirinin kurbanı olduğu ortaya çıktı..

Artı Gerçek’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre, Dönmez’in şahıs şirketine, Denkar Denizcilik AŞ’den bir geminin onarım işi geldi. Denkar’a da söz konusu onarım işi SNR Gemi İnşa Sanayi AŞ tarafından verildi. Bir başka ifade ile taşeronun taşeronu yöntemi söz konusuydu.

Olay günü, Cumali Kurtay ve arkadaşlarının içinde çalıştığı gemi metrelerce yüksekte bulunuyordu. Kapalı ve havasız olan gemide çalışan Kurtay bir anda fenalaştı. Kalp krizi geçiren Kurtay’ın durumunun ağırlaştığını gören işçi arkadaşları hemen ilgililere haber verdi.

Ancak, Kurtay’ı ölüme götürdüğü düşünülen ihmaller serisi de tam da bu aşamadan sonra ortaya çıkmaya başladı. Metrelerce yüksekte baygın yatan Kurtay’ı indirebilmek için vinç operatörü aranmaya başlandı. Ancak Kurtay için saniyelerin bile önemi büyükken vinç operatörü bir süre bulunamadı.

45 DAKİKA SONRA BOYA SEPETİ İLE İNDİRİLDİ

Dakikalar sonra vinç operatörüne ulaşıldı ve olay yerine geldi. Ancak bu kez de acil durum sepetinin olmadığı anlaşıldı. Acil durum sepeti olmadığı için vinç operatörü de beklemeye geçti. Kurtay, fenalaştığının bildirilmesinden tam 45 dakika sonra, acil durum sepeti yerine boya sepeti yardımı ile aşağı indirildi. Kurtay baygın halde indirildiği yerde doktor müdahalesi beklenirken, çalıştığı işyerinde doktor da olmadığı için acil yapılması gereken tıbbi müdahale de yapılamadı.

YERE İNDİRİLDİĞİNDE ÖLMÜŞTÜ

Cumali Kurtay’ın hastaneye götürülmesi için hazırlık yapılsa da çok geç kalınmıştı. İki çocuk babası Kurtay yaşamını yitirdi. Kurtay’dan geriye kalan eşi, iki çocuğunu da yanına alarak yaşadıkları Gebze’den Adana’ya göç etti.

AİLESİ TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Kurtay’ın eşi Hülya Kurtay ile iki çocuğu adına taşeron olarak faaliyet gösteren İzzet Dönmez, Denkar Denizcilik AŞ ile SNR Gemi İnşa Sanayi AŞ’ye karşı tazminat talebi ile dava açıldı. İstanbul Anadolu İş Mahkemesinde açılan davanın ön inceleme duruşması bu ay görülecek.

AVUKAT ÜNAL: AĞIR İHMALİN KURBANI

Kurtay ailesinin avukatı Av. İbrahim Ünal “Cumali Kurtay’ın ölümünde ağır ihmaller söz konusu. Hiçbir sağlık sorunu bulunmayan 40 yaşındaki bir işçiye zamanında müdahale edilseydi bugün böyle bir durum ile karşılaşılmayabilirdi” dedi. Av. Ünal, sorumlular hakkında savcılığı suç duyurusunda da bulunmaya hazırlandıklarını kaydetti.

ÜST İŞVERENLER SEKTÖRÜN DEVLERİ

Bu arada, tersane işçisi Cumali Kurtay’ın ölümüne neden olan geminin onarım işini veren üst işveren konumundaki iki şirket de sektörün önemli firmaları konumunda. Şener Holding bünyesindeki 26 milyon 500 bin TL sermayeli SNR Gemi İnşa Sanayi AŞ, Ertan Şener ile Ercan Şener’e ait. Eylül 2014’te kurulan Denkar Denizcilik AŞ ise Esas Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor. Esas Holding’in yönetiminde Ali Sabancı ile ablası Emine Kamışlı Sabancı bulunuyor. Esas Holding CEO'su Çağatay Özdoğru aynı zamanda Denkar Denizlik’in de Yönetim Kurulu Başkanı.