Twitter'dan önceki hayatımız nasıldı?
Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla platformun geleceğine ilişkin tartışmalar da başladı. Birgün yazarı Ümit Alan Twitter'dan önceki hayatımızı 7 maddede değerlendirdi.
DUVAR- Birgün yazarı Ümit Alan, Twitter'in geleceği ne olacak sorusunu tersten yazdı, "Twitter’dan önce ne yapıyorduk, ne yapamıyorduk?" sorusunu 7 madde ile değerlendirdi.
Twitter’ın 2006’da kurulmasına rağmen ABD’de 2007 sonrası, Türkiye’de ise 2009 yılı ve sonrası yaygınlaştığına dikkat çeken Alan, Elon Musk’ın satın almasıyla başlayan süreçte Twitter’ın yok olma ihtimalinin tartışılmasının, bu mecranın "kimileri için yokluğu halinde mutlaka ikame edilmesi gereken bir ihtiyaç olduğu" anlamına geldiğini belirtti.
Ümit Alan, hayatımıza girdikten sonra temel bir ihtiyaç olan Twitter olmadan önce hem haber kaynaklarımızı hem medyayı hem de sosyal medya ile başlayan görünür olma hallerini 7 maddede değerlendirdi. Alan'ın maddeleri şöyle:
"1-Haberi haber kuruluşundan alıyorduk
Şaşırtıcı gelebilir ama haber almak için Twitter akışına değil, bizzat gazetelerin sitesine ya da haber bültenlerine bakıyorduk. Türkiye özelinde yaygın medya hızla ele geçirilip tek sesli hale getirildiği için elbette Twitter’ın hakikate ulaşmamız ve alternatif medyanın görünür olması için hayati bir işlevi oldu. Ancak bu durum yalanların kontrolsüzce yayılması ve algı operatörlerinin ve trol ordularının çalışması için de bir fırsattı. Önceden haberleri bir kerede ve olgunlaşmış haliyle alıyorduk. Haberi bugünkü gibi parça parça almadığımız için zihinlerimiz de bu kadar bulanık değildi. Üstelik hâlâ gazete alıp gazetelere para ödeme motivasyonumuz vardı ve bu durum ana akım medyanın yaşamasını ve bazı gazetelerin ‘biraz da olsa’ gazete gibi davranmasını sağlıyordu.