UAD kararı sonrası Beyaz Saray'dan açıklama: Refah konusunda tutumumuz net

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, UAD kararı sonrası İsrailli Bakan Gantz ile yaptığı telefon görüşmesinde, 'Refah'a büyük bir harekat konusunda Başkan Biden'ın tutumunu yineledi'.

İsrail'in saldırısı sonrası Refah / 24 Mayıs 2024. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine saldırılarını derhal durdurması emrinin ardından İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine saldırdığı açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda ise Refah konusunda ABD'nin tutumunun 'net ve tutarlı' olduğu belirtildi. Hamas ve İsrail arasındaki rehine takası ve ateşkes müzakerelerinin yeniden başlaması için de dün Fransa'da görüşmeler yapıldı.

İSRAİL'İN HAN YUNUS'A SALDIRISINDA 5 FİLİSTİNLİ YARALANDI

Gazze Sivil Savunma Tedarik ve Ekipman Müdürü Muhammed El Mugayyir, dün Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, savaş uçaklarının Han Yunus'taki El-Mevasi bölgesinde 'güvenli' olduğunu iddia ettiği bölgeye saldırdığını belirtti.

Saldırıda beş Filistinlinin yaralandığını kaydeden Mugayyir, "İşgalcilerin göçe zorladığı Filistinlilere 'güvenli olduğunu' söylediği bölgeye düzenlediği bu saldırı, yerinden edilen insanların çadırlarının yanmasına neden oldu" diye konuştu.

MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI İÇİN PARİS'TE GÖRÜŞME YAPILDI

İsrail basınına yansıyan haberlere göre, İsrail ve Hamas arasında Gazze'de ateşkes sağlanması ve rehine takası yapılması için yapılan dolaylı müzakerelerin yeniden başlatılması için dün Fransa'nın başkenti Paris'te görüşmeler yapıldı.

AA'nın aktardığına göre İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail, ABD ve Katar'dan yetkililerin İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerinin yeniden başlatılması ve taraflar arasındaki esir değişimini görüşmek üzere 24 Mayıs'ta Fransa'da bir araya geldiğini duyurdu. Paylaşılan bilgilere göre, İsrail dış istihbarat örgütü Mossad'ın Direktörü David Barnea, Paris’te ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Tel Aviv yönetimiyle Hamas arasındaki rehine takası müzakerelerini yeniden canlandırmak için görüştü.

'GÖRÜŞMELERİN GENEL HATLARINI FORMÜLE ETMEK İÇİN ÇALIŞILACAK'

Haberde, Barnea, Burns ve Al Sani'nin Paris'teki görüşmeleri sırasında 'esir takası için yenilenmiş bir anlaşmayı teşvik etmek amacıyla İsrail ile Hamas arasındaki görüşmelerin genel hatlarını formüle etmek' için çalışacakları belirtildi.

İsrail savaş kabinesindeki bakanlar Beny Gantz ile Gadi Eizenkot ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın yanı sıra İsrail’in ordu, Mossad ve Şin-Bet/Şabak'tan oluşan tüm güvenlik ve askeri birimlerinin başkanlarının Hamas ile bir anlaşmanın yapılması gerektiğini söyledikleri aktarılan haberde, buna rağmen anlaşmaya ilişkin İsrail'in Hamas'la ihtilaflı konulardaki tutumuna bağlı kalmakta ısrarcı olduğu kaydedildi.

ABD DIŞİŞLERİ: MISIR VE İSRAİL 'REFAH' GÖRÜŞMELERİNİ NETİCELENDİRMELİ

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dün İsrail savaş kabinesi mensuplarından Benny Gantz ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, bugün İsrailli Bakan Benny Gantz ile görüştü. Bakan Blinken ve Bakan Gantz, rehineleri serbest bırakma anlaşması kapsamında ateşkes sağlanmasına ve çatışmanın bölgeye yayılmasını engellemeye yönelik son çabaları ele aldı. Bakan Blinken, büyük bir Refah operasyonu ile ilgili Başkan'ın (Joe Biden) tutumunu yineledi ve Gazze çapında insani yardım seviyelerinin artırılmasının önemini vurguladı. Bakan Blinken, ayrıca Refah geçişinin bir an önce açılması için İsrail ve Mısır'ın görüşmelerini neticelendirmesinin önemini ele aldı. Bakan, sivilleri ve yardım çalışanlarını koruma ve Batı Şeria'daki gerilimi düşürmeye yönelik acil ihtiyacın altını çizdi. Bakan, ayrıca bölgeye daha fazla entegre olarak İsrail için kalıcı barış ve güvenliğe ilişkin ABD vizyonunu ele aldı ve Gazze'deki çatışma sonrası planlamanın güvenliğinin önemini vurguladı."

BEYAZ SARAY: TUTUMUMUZ NET

İsrail'in The Times of Israel gazetesinin haberine göre, Uluslararası Adalet Divanı'nın 24 Mayıs Cuma günü 'Refah' kararını açıklamasının ardından, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson da konuya ilişkin açıklamada bulundu. Sözcü Watson, "Refah konusundaki tutumumuzla ilgili net ve tutarlıyız" ifadelerini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler İsrail Refah ABD Gazze