Üç gazeteci, İrfan Fidan’ın şikâyetiyle açılan davada hâkim karşısına çıktı

Evrensel'den Görkem Kınacı ve BirGün'den Uğur Koç ile Uğur Şahin AYM Üyesi İrfan Fidan’ın şikâyetiyle açılan davada hâkim karşısına çıktı. Dava 12 Ekim'e ertelendi.

Uğur Koç (solda), Uğur Şahin (ortada) ve Görkem Kınacı (sağda) | Fotoğraflar: Evrensel ve BirGün
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ile BirGün Gazetesi Haber Müdürü Uğur Şahin ve birgun.net Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Uğur Koç, Anayasa Mahkemesi Üyesi İrfan Fidan’ın şikâyetiyle açılan davada hâkim karşısına çıktı. Duruşmada gazetecilerin ve avukatların savunmaları alındı, dava 12 Ekim’e ertelendi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık’ın sosyal medyada isim vermeden gündeme getirdiği iddiaların haberleştirilmesi ardından o dönem Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi olan AYM Üyesi İrfan Fidan’ın şikâyetiyle açılan davanın duruşması, Beykoz 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Gazeteciler Uğur Koç, Uğur Şahin ve Görkem Kınacı ile avukatları Ali Deniz Ceylan, Ülkü Şahin ve Devrim Avcı'nın hazır bulunduğu duruşmaya İrfan Fidan’ın avukatı da katıldı.

'MESLEKİ GÖREVİMİZ YAPTIK'

Evrensel'in haberine göre gazeteciler savunmalarında söz konusu iddianın bir milletvekili tarafından gündeme getirildiğini ve isim, adres gibi hiçbir bilginin bulunmadığı bu iddianın haberleştirilmesinin bir meslek görevi olduğunu vurguladı. İddianın ardından Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun da resmi bir açıklama yaptığını kaydeden gazeteciler, üst düzey bir yargı kuruluşunun dahi açıklama yapma gereği duyduğu bir konuda haber yapılmasının suç olamayacağını belirtti.

'SUÇ UNSURLARI OLUŞMADI'

Gazetecilerin avukatları ise yaptıkları savunmalarda da "iftira" ve "hakaret" suçlamalarıyla açılan davada isnat edilen suçların unsurlarının oluşmadığını vurguladı. Gazetecilerin hiçbir suç unsuru taşımadığı açık olan haberler konusunda dahi yargılamaya tabi tutulmasının tek başına basın ve ifade özgürlüğünü engelleyici nitelik taşıdığını belirten avukatlar, müvekkilleri hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

Şikâyetçi İrfan Fidan’ın avukatının davaya katılma talebini kabul eden mahkeme, beraat talebini reddederek bir sonraki duruşmanın 12 Ekim 2022 tarihinde görülmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi İrfan Fidan ve eşi Sibel Özalp Fidan, Ahmet Şık'ın "üst düzey bir yargı mensubu" tanımlamasıyla gündeme getirdiği eşe darp ve bazı yolsuzluk olayları ile ilgili iddianın ardından Şık ve iddiayı haberleştiren BirGün ve Evrensel gazetelerinin yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Uğur Koç, Uğur Şahin ve Görkem Kınacı, Sibel Özalp Fidan’ın şikayetiyle İstanbul 56. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 11 Ekim 2021’de görülen ilk duruşmasında, atılı suçların unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat etmişti. (HABER MERKEZİ)