Üç günde bir yayın yasağı: Meclis araştırsın

CHP'li Turan Taşkın Özer, yayın yasakları ve erişim engellenmesi kararlarının kamuoyunun bilgilenmesinin önüne geçtiğini ve sansür ortamı yarattığını belirterek araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, medya kuruluşlarına getirilen yayın yasaklarının, erişim engellemelerinin ve içerik çıkarmaların araştırılması için TBMM'ye önerge sundu.

Konunun araştırılması için Meclis'te bir komisyon kurulmasını talep eden Özer, önergesinde yayın yasağı ve erişim engelleme kararlarının ilgili yasa kapsamında verildiğini hatırlattı ve “Mahkemelerin verdiği yayın yasakları, mevzuat hükümlerinin sınırlarını aşarak, adeta bir sansür aracı haleni gelmiştir. Bunun en net örneği yayın yasaklarının yıllara göre sayılarıdır. Son 8 yılda 914 yayın yasağı kararı verildi. 8 yıl içinde sadece bir ay herhangi bir mahkemeden yayın yasağı kararı çıkartılmadı. Bu da 3 günde bir mahkemeler tarafından yayın yasağı verildiği anlamına gelmektedir” dedi.

'RESMİ VERİ YOK'

Erişim engellenmeleri ve içerik çıkartma kararları ile ilgili resmi bir veri bulunmadığını kaydeden Özer, Prof. Dr. Yaman Akdeniz’in paylaştığı verilere göre, 2023 soru itibarıyla erişimi engellenen web sitelerinin ve alan adlarının sayısının 953 bin 415 olduğunu ifade etti.

MECLİS ARAŞTIRSIN

Yayın yasakları ve erişim engellenmesi kararlarının kamuoyunun bilgilenmesinin önüne geçtiğini ve sansür ortamı yarattığını kaydeden Özer, 'Yayın yasaklarının ve internet dahil kitle iletişim mecralarında erişimin engellenmesi ya da içeriğin çıkarılması kararlarının incelenerek bu kararların hangi olay/durum/içerik üzerinde yoğunlaştığının ve kararların siyasal, toplumsal ve ekonomik etkileri ile nedenlerinin araştırılması için' araştırma komisyonu kurulmasını istedi .