Üçağız özelleşti, belediye rest çekti: Sonucu ne olursa olsun mücadeleyi sürdüreceğiz

Halkın ücretsiz kullanımına açık olan Üçağız İskelesi, bugün yapılan ihaleyle 10 yıl, Anadolu Yatçılık şirketine verildi. Demre Belediyesi, çevre örgütleri ve halkın itirazıyla iptal davası açılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya'nın Demre ilçesindeki Üçağız köyündeki Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde yaklaşık 13 bin metrekarelik alanın 10 yıllık kiralanmasıyla ilgili ihale, bugün Ankara’daki Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. Demre Belediyesi, çevre örgütleri ve bölge halkının itiraz başvurularıyla bir süredir gündemde olan Üçağız İskelesi ihalesini 27 milyon lira teklifle Katar bağlantılı işler yapan Anadolu Yatçılık kazandı.

MUÇEV KATILMADI, BELEDİYE KAZANAMADI

Son yıllarda kıyı ihaleleriyle sık sık gündeme gelen Muğla Çevre Koruma Vakfı (MUÇEV), daha önce iki kez kiraladığı ancak itirazlar nedeniyle işletemediği Üçağız İskelesi’nin ihalesine bu kez katılmadı. Demre Belediyesi’nin, 8 milyon 200 bin lira teklif verse de kazanamadığı ihalenin iptali için dava açılacak.

Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, ihaleden önce CHP'li heyetle Üçağız İskelesi'ndeydi.

BAŞKAN DURAN: HUKUKİ YOLDAN MÜCADELE EDECEĞİZ

Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, bugün yapılan ihaleden sonra, ücretsiz olarak halkın kullanımına sundukları Üçağız İskelesi’ni özel işletmeye devretmemek için dava açıp hukuki yollarla mücadele edeceklerini açıkladı. Duran, şunları söyledi:

"Üçağız için vermiş olduğumuz mücadeleyi, sonucu ne olursa olsun sürdüreceğiz. Bugün gerçekleşen ihalede Üçağız halkının talep ve isteklerini dile getirerek birçok firmanın ihaleden çekilmesini sağlamış olmamıza rağmen Anadolu Yatçılık çekilmedi. Belediye ihale için 4 milyon TL’ye kadar yetki verdi. 8 milyon 200 bin TL’ye kadar çıktık ama Anadolu Yatçılık isimli firma çok yüksek bir bedelle ihaleyi kazandı. Nitekim bu sonuç bizlerin ve Üçağızlı hemşehrilerimizin kararlı duruşunda en ufak bir değişiklik yaratmayacak. Üçağız sahipsiz değil. Mahallelilerimizle birlikte vermiş olduğumuz mücadele, öncekinden daha güçlü şekilde devam edecek."

Ne olmuştu?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Üçağız İskelesi’nin ihale ve kiralama girişimleriyle özel şirkete devri, gündeme geldiği ilk günden beri tepkilere neden olmuştu. 2017’de Üçağız İskelesi MUÇEV’e kiralanmış ancak tepkiler üzerine kiralama iptal edilmişti.

2020 yılında ise alan tekrar MUÇEV’e kiralanmış ancak Demre Belediyesi’nin davayı kazanması üzerine kiralama bir kez daha iptal edilmişti. İhalesiz iki kiralama girişiminden sonra 31 Ocak ihale tarihi olarak belirlenmiş ancak o da iptal edilmişti.

Bugün Ankara’da yapılan ihalede iskele, 10 yıllığına Anadolu Yatçılık şirketine verildi.