Uçak kazasında ölen 4 kişinin cansız bedenleri 56 yıl sonra bulundu

İçindeki 102 yolcuyla birlikte 1968 yılında Himalayalar'da düşen bir uçaktaki dört kişinin cansız bedenlerine kazadan 56 sene sonra ulaşıldı.

Fotoğraf: @DefencePROTvm X/Twitter hesabı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Himalayalar'da 1968 yılında içindeki 102 yolcuyla birlikte düşen uçaktaki dört kişinin cansız bedenleri kazadan 56 yıl, 8 ay sonra bulundu. Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletindeki Pathanamthitta Emniyet Müdürlüğü, Thomas Cherian isimli ordu mensubunun kardeşi Thomas Thomas'ı arayarak ağabeyinin cesedinin bulunduğunu bildirdi. 

BBC'nin haberine göre, Thomas Cherian, Hindistan Hava Kuvvetleri'ne ait olan ve kötü hava koşulları sonucu Himalayalar'da düşen uçaktaki 102 kişiden biriydi. Uçak, Himaçal Pradeş eyaleti ile Keşmir'i birbirine bağlayan Rohtang geçişi üzerinden geçerken radardan çıkmış ve kayıp olarak bildirilen 'IAF AN-12' uçağının akıbeti yıllar boyunca gizemini korumuştu. Ardından, 2003 yılında bir grup dağcı yolculardan birinin cesedini bulmuştu. Bunun üzerine o günlerden bu yana ordu, sekiz kişinin daha cansız bedenlerine ulaşmıştı. 

'56 YILDIR DEVAM EDEN BOĞULMA HİSSİ BİRDEN UÇUP GİTTİ'

1968 yılında yaşanan kaza, bundan birkaç gün önce yeniden gündeme geldi. Ordu, aralarında Cherian'ın da olduğu dört kişinin daha cesetlerine ulaştı. Ağabeyinin cansız bedeninin bulunduğu haberini aldıkları anı BBC Hindi'ye anlatan Thomas, '56 yıldır devam eden boğulma hissinin birden bire buhar olup uçtuğunu' söyledi. Thomas, "Sonunda yeninden nefes alabildim" ifadelerini kullandı. Cherian, beş çocuklu bir ailenin ikinci çocuğuydu ve kaybolduğunda 22 yaşındaydı. Uçağa da Himalayalar'daki Leh bölgesinde yer alan ilk görev yerine gitmek için binmişti. 2003 yılında ilk cesedin bulunmasının ardından Cherian'ın durumu da 'kayıp' iken 'ölü' olarak değiştirilmişti. Thomas, "Babam 1990 yılında, annem ise 1998 yılında hayatını kaybetti. Her ikisi de kayıp oğullarından gelecek bir haberi bekliyorlardı" diye konuştu. Cherian ile birlikte Narayan Singh, Malkan Singh ve Munshiram isimli kişilerin cesetleri deniz seviyesinden 16 bin fit yüksekte, Dhaka buzulunda bulundu. 

Hindistan ordusunun verdiği bilgilere göre, ekipler uydu görüntülerini, Recco isimli bir radar sistemini ve insansız hava araçlarını kullanarak cansız bedenlerin yerini tespit etti. Radar, bölgede düşen uçağın kalıntılarının yerini tespit etti, ardından ekip bu bölgeyi kazarak bir kişinin cesedine ulaştı. Ardından, aynı buzulun olduğu alanda üç ceset daha bulundu. Cherian'ın üniformasındaki isim etiketi ve cebindeki bir belge sayesinde kimliği tespit edilebildi. Cherian'ın cansız bedeni 3 Ekim'de ailesine teslim edildi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)