UCM Başsavcısı Khan’a cinsel taciz suçlaması

Bir dönem beraber çalıştıkları belirtilen ve kendisini cinsel tacizle suçlayan kadına şikayetini geri çekmesi için baskı kurduğu ileri sürülen Karim Khan, suçlamaları reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan’ın, kendisini cinsel tacizle suçlayan kadına şikayetini geri çekmesi için baskı kurduğu ileri sürüldü. Karim Khan iddiaları reddederken, avukatları başsavcının son dönemde İsrail aleyhine "savaş suçu" soruşturması başlattığını hatırlattı ve "bir iç meselenin ifşa edilmesinin, hassas bir zamanda devam eden yüksek profilli çalışmalarını baltalamak için tasarlandığından büyük endişe duyuyoruz” açıklaması yaptı.

UCM çalışanları, Başsavcı Khan'ın ve ona yakın bir başka yetkilinin, ismi açıklanmayan kadını kendisine yönelik iddiaları reddetmeye zorladığını ileri sürdü. The Guardian'ın aktardığına göre, bir dönem Khan ile çalıştığı belirtilen 30 yaşlarındaki kadına yönelik baskının telefon görüşmelerinde ve yüz yüze olarak gerçekleştiği belirtildi. Gazeteye konuşan kaynaklar, söz konusu iddialardan haberdar olan Khan, 'caydırma' girişimlerine başladı. O dönemde Başsavcıya, iddia sahibi mağdurla bire bir temastan kaçınması gerektiği tavsiye edildiği de ileri sürüldü.

'TROLLERİN' KENDİSİNİ HEDEF ALDIĞINI SAVUNDU

ANKA'nın aktardığına göre Khan, kamuoyuna yaptığı açıklamada iddiaları reddederek, kendisinin ve mahkemenin “çok çeşitli saldırı ve tehditlere maruz kaldığını” ileri sürdü. Savcıya yakın mahkeme yetkilileri, Khan'ın bir karalama kampanyasının hedefi olabileceğini öne sürdü.

Khan açıklamasında, “Böyle bir suistimal iddiası doğru değildir. 30 yıl boyunca farklı bağlamlarda çalıştım ve hiç kimse tarafından bana karşı böyle bir şikâyette bulunulmadı” dedi. Khan, kendisini hedef alan iddiaların İsrail kaynaklı olduğu yönündeki genel kanı hakkında görüş beyan etmedi ancak bazı 'trollerin' kendisini hedef aldığını savundu.

Khan’ın avukatları, “Müvekkilimiz iddiaların tamamını reddetmektedir, gizli ve kapalı bir iç meselenin ifşa edilmesinin, hassas bir zamanda devam eden yüksek profilli çalışmalarını baltalamak için tasarlandığından büyük endişe duyuyoruz” diye konuştu. 

'TUTUKLAMA EMRİNDEN HAFTALAR ÖNCE ÖĞRENDİ'

Khan, İsrailli liderler hakkında tutuklama emri çıkarılmasını talep etmişi Bazı kaynaklar, UCM’nin, Khan hakkında çıkan iddiaları, Khan'ın mayıs ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve 3 Hamas lideri için tutuklama emri talep ettiğini duyurmasından haftalar önce öğrendiğini öne sürdü.

Üç UCM yargıcından oluşan bir heyetin, Khan'ın Gazze'de işlendiği iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle İsrailli liderler hakkında tutuklama emri çıkarılması yönündeki taleplerini değerlendirme aşamasında olduğu biliniyor. UCM'nin, iddiaların ele alınış biçimi ve mahkemenin muhaliflerinin bu iddiaları silah olarak kullanma girişimleri nedeniyle artan iç çekişmelerin ortasında bir krizle karşı karşıya olduğu yorumları yapılıyor.

(ANKA HABER AJANSI)