UCM'den Rusya Genelkurmay Başkanı ve eski bakan Şoygu hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2022-2023 yıllarında Ukrayna'daki saldırılar sebebiyle Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov ve eski savunma bakanı Sergey Şoygu hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya'nın eski savunma bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov hakkında tutuklama kararı çıkardı. UCM'nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, bu kararın UCM'nin 2 Numaralı Ön Yargılama Dairesi tarafından, Ukrayna'daki durum bağlamında, 10 Ekim 2022'den en az 9 Mart 2023 tarihine kadar işlendiği iddia edilen uluslararası suçlarla bağlantılı olarak alındığı ifade edildi.

Açıklamaya göre, iddia edilen olaylar sırasında Rusya Savunma Bakanı olan Sergey Şoygu ile söz konusu dönemde aynı zamanda Rusya Savunma Bakanı Birinci Yardımcılığı görevini yürüten Valeri Gerasimov, saldırıları sivil nesnelere yönlendirme ve sivillere aşırı tali zarara ya da sivil nesnelere zarar verme savaş suçları ve insanlık dışı eylemler şeklinde insanlığa karşı suç işlemekle suçlandı. Açıklamada, iki ismin, bahsi geçen suçlardan cezai sorumluluğu olduğuna ilişkin makul gerekçeler olduğu belirtildi. 

'SORUMLU OLDUKLARINA İNANMAK İÇİN MAKUL GEREKÇELER VAR'

UCM, açıklamasında ayrıca söz konusu tutuklama kararının Savcılık makamınca yapılan başvuruyu takiben alındığı belirtildi. Kararı veren 2 Numaralı Ön Yargılama Dairesi, iki ismin, 10 Ekim 2022 tarihinden en az 9 Mart 2023'e kadar Ukrayna'nın elektrik altyapısına Rusya silahlı kuvvetleri tarafından düzenlenen füze saldırılarının sorumluluğunu taşıdığına inanmak için makul gerekçeler olduğuna inandığını ifade etti. 

Açıklamaya göre, Daire ayrıca söz konusu saldırıların sivil nesnelere yönlendirildiğine inanmak için de makul gerekçeler olduğu tespitinde bulundu. Söz konusu dönemde askeri amaçlar için kullanılıyor olabilecek noktalarla ilgili olarak ise beklenen tali sivil zarar ve hasarın açık bir şekilde beklenen askeri avantaja göre aşırı olduğuna inanıldığı belirtildi. 

RUSYA: KARAR, YÜRÜTÜLEN HİBRİT SAVAŞIN BİR PARÇASI

Şoygu'nun görevden alındıktan sonra sekreterliğine atandığı Güvenlik Konseyi, kararın ardından yaptığı açıklamada, tutuklama kararının 'yasal olarak anlamsız' olduğunu ve Moskova'ya karşı yürütülen hibrit savaşın bir parçası olduğunu' savundu. Konsey'den yapılan açıklamada, UCM'nin yargı yetkisinin Rusya'ya kadar uzanmadığı ifade edilerek, "Bu, Batı'nın Rusya'ya karşı yürüttüğü hibrit savaşın bir parçası olarak yapıldı" denildi. 

ZELENSKİY: ADALETİN YERİNİ BULACAĞINI BİLMELİSİNİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de UCM'nin tutuklama kararına ilişkin açıklamasında, "Bu saldırıların planlanmasında ve gerçekleştirilmesinde dahli bulunan her suçlu, adaletin yerini bulacağını bilmedi. Biz de onları parmaklıklar arkasında görmeyi umuyoruz" dedi. Zelenskiy, Rusya'yı 'dokunulmazlık hissinden mahrum bırakmak için daha fazla benzer tutuklama kararının çıkarılmasını beklediklerini' söyledi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)