Uçuşlarda yeni dönem: Yemek artığından yakıt geliyor
En büyük kirleticilerden biri olan hava taşımacılığında 'Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı' adı verilen bir sistem umutları artırıyor. Geleneksel jet yakıtlarının tarihe karışacağı öngörülüyor.
DUVAR - Hava yolculuğu pandemiden sonra yeniden büyümeye başlarken, yüksek karbon emsiyonlarına da çözüm aranıyor. Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF), adı verilen bir yakıt türü ise havacılık sektörünün karbon ayak izini azaltmak için öne çıkıyor.
Esas olarak yenilenebilir biyokütle ve atık kaynaklarından üretilen SAF'ın, havacılığı daha sürdürülebilir bir hale getirme ve küresel ısınmaya yol açan başlıca etkenlerden biri olmasını engelleme potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.
Haberglobal'in aktardığı, Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı tarafından hazırlanan çalışmaya göre "Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı" kullanımı sera gazı emisyonlarının çoğunu azaltabilir. Araştırmada bu durum, "Fosil bazlı jet yakıtına kıyasla SAF, biyokütle hammaddelerinin büyümesi sırasında bitkiler tarafından emilen karbondioksit ile eşit miktarda" ifadeleriyle anlatılıyor. Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı üretmek için kullanılan bazı tipik hammaddeler arasında kullanılmış yemeklik yağ, hayvansal atık yağlar, katı belediye atıkları ve bu gibi amaçlarla kullanılması amaçlanan özel olarak yetiştirilen enerji bitkileri yer alıyor.
Çalışmada şu bilgilere yer veriliyor: "Karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik çabalara ek olarak, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı daha az 'safsızlık' içeriyor. Bunlar kükürt gibi, uçağın arkasındaki partikül madde emisyonlarında önemli azalmalara neden oluyor.