Uganda'da aşı yerine vekillere 30.2 milyon dolarlık yeni arabalar alındı
Afrika ülkesi Uganda'da korona virüsü salgını nedeniyle kapanma devam ederken, aşı alınması yerine milletvekillerine araç almaları için kişi başı 56 bin 500 dolar ayrılması tepki çekti.
DUVAR - Delta varyantı nedeniyle yeniden kapanmak durumunda kalan ve yeterli aşının yapılamadığı Afrika ülkesi Uganda'da milletvekillerine yeni araçlar alınması için 30.2 milyon dolardan fazla para harcanması tartışma yarattı. Sağlık çalışanları hükümete tepkili.
MECLİS BAŞKANI'NIN SAVUNMASI: SEÇİM BÖLGELERİNİ KONTROL ETMEK
529 milletvekilinin bulunduğu ülkede, söz konusu para bu hafta milletvekillerinin yeni araç alması için parlamento kararıyla dağıtıldı. Her bir vekile 56 bin 500 dolar (yaklaşık 483 bin TL) verildi. Meclis Başkanı Chris Obore, Reuters'a yaptığı açıklamada kararı şu sözlerle savundu: "Milletvekillerinin çalışması gerekiyor, ulaştırma da onların işlerini kolaylaştırmanın bir parçası. Seçim bölgelerini kontrol etmeleri gerekiyor. Araçları olmazsa bunu nasıl yapacaklar?"
'BÖYLESİ ZAMANDA BU SAVURGANLIK TAM BİR FELAKET'
Ancak mayıs sonundan bu yana ikinci salgın dalgasının etkisi altında olan, hastanelerde oksijen, boş yatak ve maske dahil korunma ekipmanı sıkıntısı yaşanan, aşı tedarikinde de yetersiz kalan ülkede bu karar sağlık çalışanlarının tepkisini çekti. Uganda Tıp Birliği'nin Genel Sekreteri Mukuzi Muhereza, "Bu para ülkeyi yeniden açmanın planlanması için kullanılabilirdi ve yeniden açılmaya hazırlanmanın tek yolu aşılama. Siyasetçilerin sorunlarının çözülmesi acil görülüyor ama tıbbi acil durumlarda aciliyet görülmüyor" dedi.
Ülkenin en büyük muhalefet partilerinden Demokratik Değişim Forumu'ndan Harold Kaija da, "Böylesi bir zamanda araçlar konusunda savurganlık tam bir felaket" tepkisini gösterdi.
SADECE BAĞIŞ YOLUYLA GELEN AŞILAR KULLANILDI
Uganda mayıs ayından bu yana Delta varyantı nedeniyle sert bir ikinci dalgaya sahne oluyor. 76 yaşındaki Devlet Başkanı Yoweri Museveni, vaka sayılarındaki artış nedeniyle okulların ve işletmeler hariç işyerlerinin kapatılması, araçla seyahatin yasaklanması gibi önlemler almak zorunda kaldı.
Ancak bu süreçte yeni aşı anlaşmaları yapılmadı. 41 milyonluk ülkede, sadece bağış yoluyla gelen aşıların uygulanmasıyla 1 milyonun biraz üzerinde aşılama yapıldı. En az bir doz aşı olan kişilerin sayısı, ülke nüfusunun yüzde 2.5'ine tekabül ediyor. (DIŞ HABERLER)