Uğur Şahin ve Özlem Türeci: Dünyaya umut veren iki bilim insanı
Korona virüsüne karşı geliştirdikleri aşı ile dünya gündemine oturan Özlem Türeci ve Uğur Şahin tıp alanındaki tanınmışlıkları ve başarıları salgın öncesine uzanıyor.
DUVAR - Özlem Türeci ve Uğur Şahin yıllardır yürüttükleri kanser araştırmalarıyla tıp dünyasında aslında çok önceden adları bilinen iki bilim insanı. İmmun terapi alanında çalışan Türeci ve Şahin, yeni tip korona virüse karşı geliştirdikleri aşı ile artık sadece tıp dünyasının değil herkesin ilgi odağı haline geldiler.
Almanya basınında çiftin araştırmalarından çok göçmen olmalarına vurgu yapılırken Türkiye basınında başka türlü bir garip habercilik anlayışı ortaya çıktı. BioNTech’in kurucusu olan Özlem Türeci şirketin bir diğer kurucusu ve aynı zamanda eşi olan Uğur Şahin’in neredeyse asistanı imiş gibi haberler yapıldı. Her iki ülkede yayınlanan haberlerinde farklı alanlarda da olsa 'gurur' duyulmakla birlikte yanılgılar da yer aldı.
Örneğin Türkiye basınında “eşine destek olan" ve "çay demleyen” gibi seksist ifadelerle anlatılan 53 yaşındaki Özlem Türeci dünya çapında başarılı çalışmalarıyla ün kazanmış bir şirketin yöneticisi. 1967’de Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaleti Cloppenburg bölgesindeki Lastrup şehrinde doğdu. Türeci’nin cerrah olan babası İstanbul'dan Almanya'ya göç etmiş ve 1970'lerde Lastrup'ta bir Katolik hastanesi olan St. Elisabeth Hastanesi'nde cerrah olarak çalışmış.
Rize Fındıklılı bir ailenin kızı olan ve babasıyla sık sık hastaneye giden Özlem Türeci verdiği bir röportajda hastaneden çok etkilendiğini, orada çalışan rahibe hemşirelere çok özendiğini ve bir ara sırf insanlara yardım etmek için rahibe olmayı bile düşündüğünü söylüyor.