Ukrayna Çernobil için geçici ateşkes talep etti: '48 saatlik güç kaldı, radyasyon sızabilir'

Ukrayna hükümeti, Çernobil Nükleer Santrali’nde soğutma çalışmalarını destekleyen elektrik şebekesinin hasar gördüğünü duyurarak, radyasyon sızıntısı yaşanmaması için ateşkes istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da gözler bir kez daha Rusya'nın kontrol ettiği Çernobil Nükleer Santrali’ne çevrildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Çernobil'deki soğutma çalışmalarını besleyen elektrik şebekesinin hasar gördüğünü belirterek ateşkes çağrısı yaptı. Kuleba, elektrik şebekesi tamir edilmezse soğutma işlemlerinin 48 saat sonra duracağı ve radyasyon sızıntısı olacağı uyarısında bulundu.

Kubela şu ifadeleri kullandı: “Rusya ordusunun işgal ettiği Çernobil Nükleer Santrali’ni besleyen tek elektrik şebekesi ve santralin tüm nükleer tesisleri hasar gördü. Santral, tüm elektrik kaynağını kaybetti. Uluslararası toplumu, Rusya'dan acilen ateşi kesmesini ve onarım birimlerinin güç kaynağını eski haline getirmesine izin vermesini talep etmeye çağırıyorum. Yedek dizel jeneratörler, Çernobil Nükleer Santrali’ne güç sağlamak için 48 saatlik bir kapasiteye sahiptir. Bu süreden sonra, kullanılmış nükleer yakıt için depolama tesisinin soğutma sistemleri duracak ve bu da radyasyon sızıntılarına neden olacak."

Rusya Savunma Bakanlığı ise elektrik kesintisinden Ukrayna'yı sorumlu tuttu. Açıklamada, Ukrayna güçlerinin Çernobil'i besleyen elektrik hattına ve bir alt istasyona saldırı düzenlediği belirtildi; 'tehlikeli bir provokasyon' ifadeleri kullanıldı. 

Öte yandan, Fransa'nın Çernobil'deki durumu değerlendirmek için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'yla (UAEK) temas halinde olduğu açıklandı. Fransa hükümet sözcüsü Gabriel Attal, Rusya'dan da işbirliği yapmasını istediklerini söyledi. Almanya Çevre Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa, şu an için santralden radyasyon sızdığına dair bir bilgileri olmadığı vurgulandı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Çernobil Ukrayna