Ukrayna: Kursk'ta 30 Kuzey Koreli asker öldü veya yaralandı

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rusya'nın Kursk bölgesindeki çatışmalarda Rusya için savaşan 30 Kuzey Koreli askerin öldüğünü ya da yaralandığını ileri sürdü.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVARUkrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Kursk bölgesinde dün ve 14 Aralık'taki çatışmalarda 30 Kuzey Koreli askerin hayatını kaybettiğini veya yaralandığını iddia etti. Kremlin, ölümlere ilişkin soruyu Savunma Bakanlığı'na yöneltilmesi gerektiğini belirtti.

UKRAYNA: ÜÇ KUZEY KORE ASKERİ KAYBOLDU

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü'nün Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın Kursk bölgesinde Ukrayna ile Rusya orduları arasında devam eden çatışmalara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, bölgedeki Plekhovo, Vorozba ve Martinovka köylerinde 14 ve 15 Aralık'ta yaşanan çatışmalarda 30 Kuzey Koreli askerin yaşamını yitirdiği veya yaralandığı öne sürüldü. Üç Kuzey Kore askerinin de kaybolduğu iddia edilen açıklamada, bölgede bulunan Kuzey Koreli birliklerin kayıplar vermeye devam ettiği savunuldu.

KREMLİN, SORUYU SAVUNMA BAKANLIĞI'NA İLETTİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bugün başkent Moskova'da basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Sözcü Peskov, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta karadan saldırı başlattığı ve ilerlemeye başladığı Rusya'nın Kursk bölgesindeki çatışmalarda öldüğü yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, "Bu sorunun, Savunma Bakanlığı'na yönetilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

AB, RUSYA'YA 15'İNCİ YAPTIRIM PAKETİNİ ONAYLADI

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın gölge filosunu da hedef alan 15’inci yaptırım paketini kabul etti. AB Konseyi, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirdiği toplantısı esnasında Rusya'ya yeni yaptırımlar içeren 15'inci paketin resmen kabul edildiğini açıkladı.  AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, yeni yaptırım paketinin ekonomik ve bireysel kısıtlayıcı önlemler içerdiği ve Rusya'nın savaşma kabiliyetini daha da zayıflatmayı amaçladığına işaret edildi.

"Bu önlemler, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in gölge filosunu hedef alarak AB yaptırımlarının aşılmasını önlemek, Rusya'nın askeri ve endüstriyel kompleksini zayıflatmak için tasarlandı" ifadesi kullanılan açıklamada, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını zedeleyen veya tehdit eden eylemlerden sorumlu 54 kişi ve 30 tüzel kişinin de yaptırım listesine eklendiği belirtildi.

Açıklamada, Kiev'deki çocuk hastanesine saldırıdan sorumlu askeri birlik, enerji sektöründe önde gelen şirketlerin üst düzey yöneticileri, çocukların kaçırılmasından ve yaptırımların delinmesinden sorumlular ile iki Kuzey Kore üst düzey yetkilisinin yaptırım listesine girdiği bildirildi. Rusya'ya önemli miktarda gelir sağlayan ham petrol ve petrol ürünlerinin deniz yoluyla taşınmasından sorumlu firmalar ve yeni Rus savunma şirketlerinin de yaptırım listesine dahil edildiği ifade edilen açıklamada, Rusya ordusuna lojistik destek sağlayan önemli bir Rus sivil hava yolu şirketi ile kimya fabrikasının da listelendiği kaydedildi.

Avrupa Birliği Konseyi'nin açıklamasında, ilk defa Rusya'ya destek amacıyla insansız hava aracı (İHA) bileşenleri ve mikroelektronik bileşenleri tedarik eden çeşitli Çinli aktörlere seyahat yasağı, varlıkların dondurulması, ekonomik kaynakların kullanıma sunulmamasını içeren tam ve kapsamlı yaptırımlar getirildiği ifade edildi.

52 GEMİYE YAPTIRIM

AB'nin liman erişim yasağı ve deniz taşımacılığıyla ilgili hizmet sunum yasağını içeren yaptırım listesine de 52 gemi ilave edildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu önlem, Putin'in petrol fiyat sınırlama mekanizmasını atlatan veya Rusya'nın enerji sektörünü destekleyen gölge filosunun parçası olan tankerleri, Rusya'ya askeri teçhizat taşıyan veya çalınan Ukrayna tahılının nakliyesinde yer alan gemileri de hedef alıyor" denildi. 

Açıklamada, Rusya'nın askeri ve endüstriyel yapısını doğrudan destekleyenleri içeren yaptırım listesine aralarında Çin, Hindistan, İran, Sırbistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden şirketlerin de yer aldığı 32 yeni kuruluş eklendiği, bunların hem sivil hem de askeri olmak üzere çift kullanımlı mallar ile Rusya'ya katkıda bulunabilecek teknolojiler konusunda daha sıkı ihracat kısıtlamalarına tabi tutulacağı belirtildi.

Avrupa şirketlerini Rus firmalarıyla olan davalarda korumaya yönelik adım da atıldığı ifade edilen açıklamada, Rus mahkemeleri tarafından verilen kararların AB'de tanınmasını veya uygulanmasını yasaklama kararı alındığı bildirildi.

(ANADOLU AJANSI)