Ukrayna NATO kartını açtı, Rusya'dan uyarı geldi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'yla gerilimde yüzünü NATO'ya döndü. NATO'ya üye olmak istediklerini söyleyen Zelenskiy, ittifaka Karadeniz'de askeri varlığı güçlendirme çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın, doğu sınırındaki Rus askeri hareketliliğini gerekçe göstererek tırmandırdığı krizde yeni bir perde açıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le bir telefon görüşmesi yaparak ittifaka üye olmak istediklerini söyledi.

NATO'dan bir üyelik planı hazırlamasını isteyen Zelenskiy, doğudaki Donbass bölgesinde Rus yanlıları ile Batı yanlıları arasındaki iç savaşa son vermenin 'tek yolunun NATO üyeliği' olacağını savundu. Zelenskiy'nin, NATO ülkelerine Rusya'ya karşı 'güçlü bir caydırıcı' olarak hareket etmeleri için Karadeniz'deki askeri varlıklarını güçlendirmesini istemesi de dikkat çekti.

Stoltenberg'in ise Kiev'e dayanışma vaat ettiği ama askeri destek ihtimalini gündeme getirmediği belirtildi.

KREMLİN: DURUMU KÖTÜLEŞTİRİR

Ukrayna sınırındaki askeri manevraların tehdit içermediğini savunan Rusya'dan bu görüşmeye ve açıklamalara tepki gecikmedi. Kremlin'den yapılan açıklamada, 'Ukrayna'nın olası NATO üyeliğinin Donbass'daki durumu kötüleştireceği' vurgulandı. Sputnik'in aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Bunun, Ukrayna’nın kendi iç sorunu ile başa çıkmasına herhangi bir şekilde yardım edeceğinden şüpheliyiz. Bizim bakış açımıza göre bu, mevcut durumu olduğundan da fazla kötüleştirir” dedi.

Ukrayna'nın Batı yanlısı yönetimi Rusya'yı, binlerce askeri personelini ülkenin sınıra ve ilhak edilen Kırım yarımadasına göndermekle suçluyor. Moskova'dan yapılan açıklamadaysa, kimsenin tehdit edilmediği vurgusu yapıldı. Öte yandan, ABD'nin yanı sıra İngiltere ve AB son gerilimde Kiev'e destek verdi.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde 2014 yılından bu yana aralıklı olarak devam eden çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi öldü. (DIŞ HABERLER)