Ukrayna: Tahıl anlaşmasının süresiz olmasında ısrarcıyız

Uzatılmaması durumunda bugün sona erecek olan tahıl koridoru anlaşması hakkında açıklama yapan Ukrayna Başbakanı Şmıgal, "Anlaşmanın otomatik olarak 120 gün uzatılması konusunda ısrar ediyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna ile imzalanan 'tahıl koridoru anlaşması' hakkında açıklama yaptı. Şmıgal, 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılan ve ikinci kez uzatılmaması durumunda bugün süresi dolacak olan anlaşmanın süresiz olması gerektiğini ve otomatik olarak 120 günlüğüne uzatılması gerektiğini söyledi.

'DAHA FAZLA ŞANTAJ YAPMAK İÇİN SÜREYİ KISALTMAYA ÇALIŞIYORLAR'

AA'nın aktardığına göre, Ukrayna Hükümeti Basın Merkezi'nin açıklamasında görüşleri kamuoyu ile paylaşılan Başbakan Şmıgal, hükümet toplantısında tahıl koridoru anlaşma hakkında değerlendirmede bulunarak, 'Ukrayna’nın dünya gıda güvenliğinin kilit halkalarından biri olduğunu' söyledi. Başbakan Şmıgal, "Bu nedenle tahıl anlaşmasının süresiz olmasında ve otomatik olarak 120 gün uzatılması konusunda ısrar ediyoruz" dedi.

Ukrayna Başbakanı Şmıgal, 'böyle bir tutumu Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) de savunduğuna' işaret ederek, Rusya'ya atıfla, "Saldırganın, anlaşma süresini kısaltma girişimi daha fazla şantaj yapmak ve küresel gıda krizini tırmandırmak için yapılan bir manipülasyondur. Buna izin verilmemeli" değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna tahılının ülke limanlarından ayrılamaması üzerine, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalanan tahıl koridoru anlaşması ilk olarak Kasım 2022’de uzatılmıştı. Anlaşma, eğer yeni bir uzatma kararı alınmazsa 18 Mart’ta sona erecek. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılabilmesi için kendi tarım ihracatlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği sinyalini vermişti. 

Anlaşmanın uzatılması müzakereleri kapsamında 13 Mart'ta BM yetkilileri ile bir araya gelen Rus heyet, anlaşmanın 60 günlüğüne uzatılmasına itirazlarının olmayacağını söylemiş, Ukrayna bu kararı 'çelişkili' bulduğunu dile getirmişti. Rusya devlet haber ajansı TASS'a konuşan ve adı açıklanmayan Rus bir kaynak ise anlaşmanın 18 Mart'ta sona erdikten sonra ilgili taraflardan itiraz gelmemesi halinde otomatik olarak uzatılacağını, şu ana kadar taraflardan hiçbirinin geri çekilme sinyali vermediğini kaydetmişti.

Daha önce konuya ilişkin Reuters haber ajansına konuşan Ukraynalı bir yetkili de tahıl koridoru anlaşmasının 'en az 120 gün süreyle uzatılabileceğinin açıkça belirtildiğini, tarafların süreyi kısaltmak istemesi halinde geçen yıl imzalanan anlaşmanın şartlarının değiştirilmesi gerektiğini' söylemiş, "Anlaşmaya harfiyen uyacağız" demişti. (DIŞ HABERLER)