Ukrayna 'tutuklama' çağrısı yapmıştı: Rusya Devlet Başkanı Putin, Moğolistan'da

Hakkında UCM'nin tutuklama kararı çıkardığı Rusya Devlet Başkanı Putin, UCM'ye taraf ülkelerden Moğolistan'a resmi bir ziyaret yapıyor. Putin, ülkede resmi törenle karşılandı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyareti kapsamında 2 Eylül Pazartesi akşamı Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'a gitti. Putin, resmi törenle karşılandı.

Putin'in Moğolistan ziyaretinin açıklanmasının hemen ardından Rusya'nın 2 yılı aşkın süredir savaş halinde olduğu Ukrayna'dan Moğolistan'a çağrı yapılmış, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, aynı zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) taraf ülkelerden olan ve bu sebeple mahkeme kararlarını uygulama yükümlülüğü bulunan Moğolistan'dan Putin hakkında Mart 2023'te çıkarılan tutuklama kararına uymasını istemişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise ziyaret konusunda endişeli olmadıklarını ifade ederek, "Endişeli değiliz; Moğolistan'daki dostlarımızla harika bir diyaloğumuz var" diye konuşmuştu.

PUTIN: İLİŞKİLERİMİZ TÜM YÖNLERDE GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR

AA'nın aktardığına göre, Kremlin'den ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, Putin'in başkent Ulanbator'daki temaslarına başladığı bildirildi. Putin, burada Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh tarafından resmi törenle karşılanırken, törenin ardından iki lider Moğolların geleneksel çadırı otağ içerisinde karşılıklı görüşmeye geçti.

Burada konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesi ve Moğolistan arasındaki ilişkilerin tüm yönlerde gelişmeye devam ettiğine dikkat çekerek, "Oldukça aktif bir şekilde işbirliği yaptığımız ekonomi ve siyasi alanların yanı sıra insani alanlarda, özellikle eğitim alanında da etkili çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Khurelsukh da Putin'e ziyareti için teşekkür ederek, Moğolistan halkının Rusya ile ilişkileri önemsediğini söyledi.

UKRAYNA'DAN MOĞOLİSTAN'A TEPKİ: 'AĞIR BİR DARBE'

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Georgiy Tihiy ise yaptığı yazılı açıklamada, Putin'i tutuklamayan Moğolistan yönetimine tepki göstererek "Moğolistan'ın, Putin'i UCM kararına rağmen tutuklamaması, uluslararası ceza hukuku sistemine ağır bir darbedir" dedi. 

Peskov, ziyaretten bir gün önce gazetecilere yaptığı açıklamada da UCM kararı veya Moğolistan'ın üyeliğinin Rusya'nın gündemindeki bir sorun olmadığını söylemişti.

UCM, Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarıldığını ve bu kararın ömür boyu geçerli olduğunu Mart 2023'te duyurmuştu. Moğolistan da Roma Statüsü'nü imzalayan ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olan 124 ülke arasında yer alıyor.

(ANADOLU AJANSI)