‘Ukrayna ve AB için felaket’: Trump’ın başkan yardımcısı adayı Vance kimdir?

ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump, seçim yarışını birlikte sürdüreceği başkan yardımcısı adayının Cumhuriyetçi Ohio Senatörü Vance olduğunu açıkladı.

Trump ve Vance, 15 Temmuz'da düzenlenen Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi'nde. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, uzun süredir beklenen açıklamayı yaparak 39 yaşındaki Ohio Senatörü JD Vance'i başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğini duyurdu. Vance, dün Trump’la birlikte Milwaukee'de düzenlenen Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi'ne de katıldı. Daha önce Trump’a yaptığı sert eleştirilerle tanınan Vance’in adaylığı ise Avrupa ve Ukrayna'da endişe yarattı.

ABD’nin Politico haber sitesinin değerlendirmesine göre, JD Vance, ABD’nin ‘yalnızlık politikasını’ savunan isimlerden biri. Aynı zamanda 2 yılı aşkın bir süredir Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna’ya yardım yapılmasına da karşı çıkıyor.

‘ABD, SONSUZA KADAR BOŞ ÇEK YAZAMAZ’

Vance, Avrupa’nın söz konusu askeri yatırım olduğunda ABD’ye fazla bağımlı olduğunu savunuyor. Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla Politico’ya konuşan üst düzey bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, Vance’in adaylığının Ukrayna için, dolaylı olarak da AB için bir ‘felaket’ olacağı görüşünü dile getirdi. Şöyle ki; Vance, bu yılın başında ABD’nin Ukrayna’ya yardımını da içeren paketin Kongre’den geçmesine engel olmaya çalışan isimlerden biriydi. Vance, o dönemde basına yaptığı açıklamada, “Şunu Avrupa’ya ve dünyanın geri kalanına açıkça ifade edebilirdik: Amerika sonsuza kadar boş çek yazamaz” ifadelerini kullanmıştı.

‘AMERİKA’NIN HİTLER’İ’ ÖNGÖRÜSÜNDEN YARDIMCI ADAYLIĞINA

ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato'da vekillik yapan Vance, aynı zamanda Trump’ın kendisine de karşı bir isim olarak biliniyordu. Öyle ki, zamanında Trump’ı Nazi Almanyası’nın lideri Adolf Hitler ile kıyaslamıştı. Vance, Trump’ın daha sonra kazanacağı 2016 başkanlık seçimleri öncesinde kendisini sert bir şekilde eleştirmişti. Bir konuşmasında Cumhuriyetçi başkan adayına ‘aptal’ demiş, ‘kınanması gereken’ biri olduğunu savunmuştu. Vance Trump'ın ‘Amerika'nın Hitler'i’ olabileceğini de öne sürmüştü.

İŞÇİ SINIFI BİR AİLEYE DOĞDU, IRAK’TA GÖREV YAPTI

Peki, Donald Trump’ın 5 Kasım’da yapılacak Başkanlık seçiminde sandıktan birinci çıkması halinde yardımcılığını yürütecek olan JD Vance kimdir?

Ohio senatörü JD Vance 1984 yılında James David Bowman adıyla Middletown, Ohio'da dünyaya geldi. Vance, İskoçyalı-İrlandalı işçi sınıfı bir aileden geliyor. Anneannesi ve dedesi tarafından bir zamanlar iş fırsatlarının bulunduğu, şimdiyse ülkenin en yoksul yerlerinden biri olan Apalaş kömür bölgesinde yetişti. 2003 - 2007 yılları arasında Amerikan ordusunda deniz piyadesi olarak görev yaptı ve 2005 yılında altı ay boyunca Irak'taydı. Vance'in orduda medya ile ilişkiler bölümünde çalıştığı biliniyor.

2021’DE SENATO SEÇİMİNE KATILDI, TRUMP’IN DESTEĞİYLE KAZANDI

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, askerlik sonrası Ohio State Üniversitesi'nde felsefe ve siyaset bilimi okuyan Vance, daha sonra Yale Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. JD Vance, ana akımda çok yer bulmayan muhafazakar, beyaz işçi sınıfına bir pencere açtığı belirtilen ve daha sonra en çok satanlar listesine giren Hillbilly Elegy isimli kitapta anılarını yazdı.

Vance 2021'de Thiel'in 10 milyon dolarlık yardımıyla senato yarışına katıldı ve ardından Trump hakkındaki açıklamalarından geri dönüş yaptı. Eski başkana ‘menfur’ dediği için özür diledi. Vance Trump'ın 2020 seçimlerindeki usülsüzlük iddialarına da destek verdi. 'Seçimlerin adil olduğunu düşünüyor musunuz?' sorusuna 'Hayır' yanıtı verdi. Trump'ın desteğiyle 2022'de senato seçimlerini kazandı ve Washington'daki önemli isimlerden biri haline geldi. Yorumcular son senelerde gösterdiği sadakatin Trump'ın kararında etkili olduğunu söylüyor. Wyoming Senatörü John Barrasso, Reuters'a verdiği demeçte, ‘Vance'in ülkeye kazandırdığı başarı nedeniyle Trump'a yaklaştığını’ savundu.

BIDEN: VANCE, TRUMP’IN BİR KLONU

JD Vance, aynı zamanda eski başkan Donald Trump'ın siyasi ideolojisine de yakın çizgide bir politikacı olarak biliniyor. İki isim, ticaret, göç ve dış politika konularında benzer görüşlere sahip. İki siyasetçinin farklılaştığı noktalarda ise Vance zaman içinde Trump’ın görüşlerine yaklaştı. Vance, örneğin cinsel saldırı veya ensest sonucu gebe kalan kadınların kürtaj olabilmesine izin verilmesi gerektiğini savunan tutumunu değiştirdi.

ABD Başkanı ve Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden da Vance ile Trump arasında bir fark görmediğini söyledi ve Vance için "O Trump'ın bir klonu" ifadelerini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)